Infrarood verwarmingspanelen zijn een innovatieve en efficiënte manier om warmte te genereren in woningen en andere gebouwen. Ze maken gebruik van infraroodstraling om objecten en mensen direct te verwarmen, waardoor een comfortabele en energiezuinige verwarmingsoplossing wordt geboden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de betekenis van infrarood verwarmingspanelen en de voordelen ervan.
Hoe werken infrarood verwarmingspanelen?
Infrarood verwarmingspanelen werken door elektrische energie om te zetten in infraroodstraling. Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling die zich bevindt in het spectrum tussen zichtbaar licht en microgolven. Deze straling wordt uitgezonden door warme objecten, zoals de zon. Deze straling wordt vervolgens uitgestraald naar de omgeving, waar het objecten en mensen raakt en opwarmt. Anders dan traditionele verwarmingssystemen, die lucht opwarmen en circuleren, zorgen infrarood heating panels voor een gerichte en efficiënte warmteoverdracht.
Meer weten over efficiënte mogelijkheden voor warmteoverdracht? Lees dan ook De betekenis van COP!
Waarom voor deze heating panels kiezen?
Waarom zou je nu infrarood panelen moeten kopen? Infrarood verwarmingspanelen zijn zeer energiezuinig. Doordat ze direct warmte afgeven aan objecten en mensen, is er minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. En ofschoon de panelen werken op elektriciteit, waardoor je stroomgebruik toeneemt, wordt wel het gebruik van gas teruggedrongen. Hierdoor laat je een kleine ecologische voetafdruk achter, wat weer bevorderlijk is voor het milieu en een stap in de goede richting is voor de energietransitie. Lees in deze blog meer over de betekenis van energietransitie. Infrarood panelen zijn kortom duurzaam, omdat ze het milieu weinig belasten. Lees hier meer over de betekenis van duurzaam.
Comfort en gezondheid
Een ander voordeel van infrarood verwarmingspanelen is de comfortabele warmte die ze bieden. In tegenstelling tot convectieverwarmingssystemen, die lucht verplaatsen, zorgt infraroodstraling voor een gelijkmatige verwarming van objecten en mensen. Dit creëert een aangename en gezellige omgeving, vergelijkbaar met de warmte van de zon. Infraroodstraling heeft ook positieve effecten op de gezondheid en het welzijn van mensen. Het kan de bloedsomloop bevorderen, spierpijn verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren door vocht en schimmels te verminderen. Bovendien produceert infrarood verwarmingspanelen geen stof, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
Waar beste plaatsen?
Infrarood warmtepanelen zijn eenvoudig te installeren. Je kunt ze plaatsen aan een muur of op het plafond. Door hun lichte gewicht kun je ze bovendien verplaatsen, mocht je erachter komen dat ze niet genoeg warmte afgeven. Gebruik echter als stelregel dat de infrarood stralen zich door het vertrek moeten kunnen spreiden. Hoe beter dit lukt, des te hoger is de opbrengst. Daarom hebben de stralen het grootste bereik, wanneer paneel aan plafond gehangen wordt. Het is bovendien van belang dat er geen obstakels vlak voor het warmtepaneel staan. De warmte kan zich zo niet goed verspreiden, waardoor er meer energie nodig is om hele vertrek te verwarmen.
Ben jij benieuwd naar een andere betekenis in de richting van warmte? Lees dan ook: de betekenis van verbrandingswarmte.
Hoeveel infrarood panelen nodig?
Om te bepalen hoeveel infraroodpanelen je nodig hebt, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:
- Grootte van de ruimte
- Vermogen gewenste infrarood warmtepaneel
- Isolatie in het vertrek
- Werkt paneel als hoofdverwarming of bijverwarming?
1000 watt per 10 vierkante meter wordt meestal aanbevolen. Bereken het aantal panelen door het benodigde vermogen te delen door het vermogen per paneel. Dus ben je overtuigd van alle voordelen van infrarood panelen? Wacht dan niet langer en koop je infrarood panelen. Of je nu infrarood panelen gaat kopen in Groningen of elders in Nederland; van de talrijke voordelen profiteer je overal in Nederland.
Lees ook De betekenis van bouwtechnokeuring