COP is een afkorting voor Coëfficiënt van Prestatie. Een coëfficiënt is een grootheid zoals een kengetal of factor. Dit getal wordt in wiskundige termen als ‘constante’ beschouwd en komt voor in vermenigvuldigingen met variabelen. Een coëfficiënt dient dus als een soort maatstaf bij berekeningen.
Een Coëfficiënt van Prestatie is de maatstaf van efficiëntie of het rendement bij een warmtepomp. Deze constante geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid geleverde warmte (of koeling) en de hoeveelheid verbruikte energie.
Hoe bereken je de COP?
De Coëfficiënt van Prestatie wordt berekend door de warmteafgifte te delen door de verbruikte elektrische energie. Ofwel, de COP geeft weer hoeveel warmte een warmtepomp kan produceren per eenheid elektrische energie die wordt verbruikt. De formule ziet er als volgt uit:
Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. Is de COP bijvoorbeeld 3? Dan betekent dat voor elke eenheid verbruikte elektrische energie, drie eenheden aan warmte wordt geproduceerd. De COP van warmtepompen ligt vaak veel hoger dan traditionele verwarmingssystemen zoals kachels of radiatoren. Dit maakt warmtepompen veel efficiënter, goedkoper en duurzamer. Tevens gaat hierdoor het energielabel van het gebouw of de woning aanzienlijk omhoog.
Hoe wordt de COP beïnvloed?
De COP van een warmtepomp hangt sterk af van het type warmtepomp en de warmtebron die wordt gebruikt. Hierdoor kan de uitkomst van de COP worden beïnvloed.
Eén van de belangrijkste factoren is de temperatuur van zowel de warmtebron als de verwarmingssystemen. Warmtepompen functioneren namelijk het best bij een gemiddelde temperatuur. Het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het systeem, zoals een radiator, dient minimaal te zijn. Bij een groter temperatuur verschil is er meer energie nodig en daalt de Coëfficiënt van Prestatie.
De kwaliteit van de installatie, het ontwerp van het verwarmingssysteem en de isolatie van het gebouw kunnen ook invloed uitoefenen op de COP. Ook hierbij geldt: hoe slechter de kwaliteit, het ontwerp of de isolatie, hoe meer energie er nodig is om een constante temperatuur te leveren waardoor de COP daalt. Daarbij kan bij installaties van slechte kwaliteit ook sprake zijn van E-waste. Hierbij gaat bruikbare elektriciteit verloren. Ook dit resulteert in een hoger kWh verbruik ten opzichte van de warmte oplevering en daardoor een lager COP.
Verschil in COP per warmtepomp
Een warmtepomp geeft dus na verhouding een vrij hoge COP en is daarom zeer efficiënt. Echter, naast een ‘gewone’ warmtepomp bestaan er ook hybride warmtepompen.
Verschil tussen hybride en gewone warmtepomp
Het verschil tussen de twee warmtepompen is nihil, maar zit hem vooral in het doel van de warmteproductie. Het hoofddoel van een gewone warmtepomp is meestal gewoon: verwarmen. Een hybride warmtepomp daarentegen, werkt samen met de cv-ketel (dit maakt heb hybride). Hierdoor zorgt een hybride warmtepomp niet alleen voor verwarming, maar ook voor warm water!
Meer informatie over een hybride warmtepomp in Limburg vind je hier!
Verschil tussen COP’s
Gemiddeld levert een hybride warmtepomp met 1kWh elektriciteit ongeveer 5 kW aan warmte. Wanneer je dit in de formule plaatst resulteert dat in:
Een gewone warmtepomp lever gemiddeld 3 kW warmte bij 1 kWh aan elektriciteit.
De COP van een hybridewarmtepomp ligt dus aanzienlijk hoger! Dit maakt een hybridewarmtepomp nóg efficiënter dan de normale variant.