Wat is de betekenis van geofencing? Het is een slimme woning. Wie wilt dat nu niet?! Je apparaten en installaties eenvoudig automatiseren en op afstand kunnen bedienen. Het maakt niet uit waar het om gaat; automatische verlichting, een slimme thermostaat, een alarmsysteem. Je kunt het zo gek niet bedenken, het is allemaal mogelijk. Een woning wordt op deze manier niet alleen slimmer, maar ook nog eens efficiënter. Je kunt alles bedienen via een app op je smartphone, op een tablet, of met een touchscreen aan de muur. Zelfs via spraakbesturing met assistenten zoals Google Home. Op deze manier wordt je woning niet alleen een stuk comfortabeler, maar ook nog veiliger en energiezuiniger. Dus, goed voor het milieu en goed voor jezelf. Een betere combinatie is er niet, maar hoe kom je uit op die perfecte combinatie? Iets wat je jezelf nu wellicht afvraagt. Is het niet ontzettend, misschien zelfs wel onnodig, ingewikkeld om op dat punt te komen?
We leggen het graag verder uit in deze blog.
Wat is geofencing?
Laten we bij het begin beginnen. Het klinkt allemaal heel erg mooi, modern en efficiënt. Maar wat is geofencing nu eigenlijk? Kort door de bocht; geofencing is een technologie waarbij virtuele grenzen worden ingesteld rondom een fysieke locatie. Die grenzen worden bewaakt met behulp van GPS en soms ook met Wi-Fi of Bluetooth. Het is dus eigenlijk een techniek waarmee je slimme apparaten aanstuurt op basis van de locatie van je smartphone. Je kunt het zien als een onzichtbare veiligheidsbubbel voor rond plaatsen waar je vaak komt. Door de virtuele grens die je zelf kunt instellen rond specifieke locaties, kun je ‘veilige zones’ creëren. De letterlijke betekening van geofence is ook ‘Geo hek’. Al hoef je geofencing niet alleen te gebruiken voor de veiligheid, of omdat het goed is voor het milieu. Het zorgt ook voor een beetje extra gemak. Je hoeft namelijk niet meer overal zelf aan te denken.
Hoe werkt geofencing?
Geofencing werkt dus door een soort virtuele grens te trekken rondom een bepaalde plek, zoals bijvoorbeeld je huis. Dit gebied kun je zelf vaststellen op je smartphone of tablet. Als je binnen of buiten dat gebied komt, stuurt je apparaat een signaal naar je slimme apparaten op die plek. Denk hierbij aan de thermostaat, lampen of een camera. De apparaten waarop je het instelt, reageren dan op het signaal. Zo gaat bijvoorbeeld thuis de verlichting aan als je de achterdeur dichtdoet, of de verwarming een graadje omhoog als je in de auto stapt om naar huis te rijden.
Andersom kan natuurlijk ook. Dat de verlichting vanzelf uitgaat, of dat de verwarming een graadje omlaaggaat, zodra je het huis verlaat. Zo hoef je jezelf dus niet druk te maken als je bang bent dat je het misschien vergeten bent. Dat maakt namelijk helemaal niets uit. Het zal je veel rust kunnen geven. Weer minder dingetjes waar je aan hoeft te denken. Nu kun je bijvoorbeeld slim wonen met een domotica systeem.
Voordelen van geofencing
Het is wel al duidelijk dat geofencing tal van voordelen heeft.
- Het helpt om de energie in je huis te besparen
Door de thermosstaat die automatisch lager gaat als je weggaat van huis, of de lampen die uitgaan als je de deur achter je dichttrekt, voorkom je onnodig energieverbruik.
- Je huis is slimmer en beter beveiligd
Je kunt je bewakingscamera’s bijvoorbeeld zo instellen dat ze automatisch aangaan wanneer je van huis bent, of je krijgt een melding als er iemand binnenkomt. Met geofencing weet je slimme bewakingscamera of alarmsysteem precies wanneer je wel of niet thuis bent.
- Met één apparaat met geofencing koppel je ook andere slimme apparaten
Niet alle slimme apparaten zijn geschikt voor geofencing. Toch kun je deze apparaten of basis van je locatie besturen. Je hebt wel minimaal één slim apparaat met geofencing nodig in je smarthome hub. Dit apparaat kun je via een slimme assistent koppelen aan andere slimme apparaten die geen geofencing ondersteunen.
Met geofencing hoef je je geen zorgen meer te maken. Je stelt een veilige zone in en als er iets gebeurt, krijg je daar meteen bericht van. Je hoeft je niet meer druk te maken, want alles gaat automatisch.