We trappen er als consument waarschijnlijk allemaal wel een keer in: misleidende reclame. Als consument heb je het wellicht niet eens door wanneer je kijkt naar een misleidende reclame. Daarom probeert de Rijksoverheid misleidende reclame te voorkomen om consumenten zoals jou te beschermen. Maar wat is misleidende reclame nu precies? In deze blog leggen we dit uit, dus lees vooral verder!
Misleidende reclame: wat is het?
Misleidende reclame is reclame die onjuistheden beweert of op een manier misleidt of grievend is. Verder kan misleidende reclame ook reclame zijn die belangrijke informatie over een product of dienst weg laat of in strijd is met de goede smaak en het fatsoen. Daarnaast gelden er strengere regels voor kind reclames dan voor volwassen reclames. Alle regels voor reclames staan in de Nederlandse Reclame Code en als je als consument een reclame misleidend vindt kan je een gratis klacht indienen bij de Reclame Code Commissie. De Reclame Code Commissie gaat dan je klacht onderzoeken en wellicht een aanbeveling geven aan het bedrijf als een reclame misleidend is.
Volkswagens misleidende reclame
Het gerenommeerde automerk Volkswagen heeft een bekend voorbeeld van misleidende reclamepraktijken betreft milieuvriendelijke initiatieven en kreeg te maken met juridische problemen, financiële verliezen en reputatieschade. De campagne ‘’schone diesel’’ die bepaalde dieselvoertuigen aanprees als milieuvriendelijk en in overeenstemming met de emissienormen bleek onterecht. Uiteindelijk heeft Volkswagen gedupeerde autobezitters en leasenemers moeten voorzien van een aanzienlijke financiële compensatie. Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is om eerlijk en transparant te zijn in reclames. In de huidige markt zijn er gelukkig genoeg innovatieve digitale reclameoplossingen voor moderne merken om eerlijk en transparant te zijn richting de consument.
De Reclame Code Commissie
Zoals voorheen besproken neemt de Reclame Code commissie klachten op over misleidende reclame. Als je klacht terecht is zal de Reclame Code Commissie het verantwoordelijke bedrijf voor de reclame een aanbeveling geven om de reclame niet meer te gebruiken. Soms kan de Reclame Code Commissie er ook voor kiezen om deze aanbeveling openbaar te maken en een persbericht met de aanbeveling te sturen naar de media.
Als een bedrijf zich niet houd aan de uitspraak van de Reclame Code Commissie kunnen er consequenties zijn zoals bijvoorbeeld een boete. Zo kan de commissie aan toezichthouders als de Autoriteit Consument en Markt vragen om op te treden. Verder kunnen er ook rechtszaken worden aangespannen tegen misleidende reclames.
Stichting Reclame Code
Een instantie die actief is op het gebied van zelfregulering van reclame is Stichting Reclame Code. De Stichting Reclame Code bevordert verantwoord reclame maken met als doel de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van reclame te waarborgen. Adverteerders en hun partners kunnen ook terecht bij Stichting Reclame Code bij het maken van reclame. Ze organiseren sessies die de regels uitleggen van de Nederlandse Reclame Code en hoe je ze toepast.
Is misleidende reclame onethisch?
Het duidelijke antwoord is ja, misleidende reclame is onethisch. Reclame moet juiste informatie bevatten die de consument informeert om een goed besluit te maken over een aankoop. Daarnaast moet reclame transparant en waarheidsgetrouw zijn om ethisch verantwoord te zijn. Dit betekent ook rekening houden met de impact van een reclame op consumenten, medewerkers, gemeenschappen en het milieu.
Authenticiteit in reclames
Dus, misleidende reclame is reclame die onjuistheden beweert, misleidt, grievend is of belangrijke informatie weg laat of in strijd is met de goede smaak en het fatsoen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven goed nadenken over hun reclames en ook authentiek zijn tegenover de consument. Bedrijven moeten echt oprecht en hun zelf zijn zelfs onder druk. Hoe beter bedrijven zichzelf kennen, hoe gemakkelijker het is om trouw te blijven aan zichzelf. Dit betekent stilstaan bij hun eigen normen en waarden, overtuigingen en passies.