Iedereen komt wel eens in een situatie terecht die nieuw of spannend is, waarbij faalangst de kop opsteekt. Maar hoe ontstaat deze angst eigenlijk en wat kun je eraan doen? In deze blog delen we enkele handige tips om faalangst te overwinnen.
Wat is faalangst?
Faalangst is de angst die je ervaart wanneer je moet presteren. Voor sommige mensen komt het voort uit de druk van familie, vrienden, school of collega’s. Zo kan faalangst ook invloed hebben op zaken als rijlessen waarbij je telkens het gevoel hebt te moeten presteren.
Soorten faalangsten
Er zijn verschillende soorten faalangst. Zo kan het worden onderverdeeld in drie verschillende vormen:
Cognitieve faalangst
Deze vorm komt het vaakst voor en heeft te maken met leren. Dit heeft te maken met als je vroeger of nog steeds bang bent om bij een toets, tentamen of presentatie te falen. Je bereidt je extreem goed voor, maar je kunt de dagen van tevoren veel zenuwen en stress ervaren. Soms kun je hierbij ook een black-out krijgen. Vaak heeft deze vorm van faalangst ook invloed op bijvoorbeeld je rijlessen, door continu te willen presteren.
Heb je op school ook last van faalangst? Lees hier alles over het schrijven van een proefschrift. Zo kun je je hier alvast op voorbereiden.
Sociale faalangst
Sommige mensen ervaren faalangst, omdat ze het moeilijk vinden om contact te maken met anderen en zich hierbij druk maken over wat anderen denken. Je kunt het moeilijk vinden om iemand op straat aan te spreken of als een collega op het werk jou iets vraagt.
Motorische faalangst
De motorische faalangst heeft voornamelijk te maken met lichamelijke handelingen. Rijangst is hier een goed voorbeeld van. Vooral als je onder druk moet presteren, zoals bij het zetten van een handtekening. Deze angst kan zich uiten in het samentrekken van spieren, waardoor je je lichaam minder goed kunt gebruiken.
Maar welke tips kunnen helpen bij het voorkomen van faalangst of wat kun je er het beste tegen doen?
Ademhaling
Het toepassen van ademhalingstechnieken kan enorm helpen bij het verminderen van faalangst. Door bewust te ademen kun je jezelf kalmeren en je zenuwen onder controle houden, zowel voor als tijdens stressvolle situaties.
Praat over je angst en schaamte
Vaak durven mensen niet openlijk te praten over hun angsten. Hoe meer we erover nadenken, hoe erger het wordt. Telkens komen er meer details bij die ervoor zorgen dat je zelf niet durft te handelen. Praten kan echter helpen om uit die negatieve spiraal te stappen en je angst te overwinnen. Door je angst te bespreken, wordt het minder beangstigend om de taak uit te voeren.
Gewoon doen
Vaak is het een kwestie van gewoon doen. Soms is het beter om er niet te veel bij stil te staan en de taak gewoon uit te voeren. Begin met iets kleins dat je moeilijk vindt en neem vervolgens steeds grotere stappen om van je faalangst af te komen.
Analyseer alle uitkomsten
Bij faalangst bedenk je vaak allerlei scenario’s die je alleen maar banger maken. Door van tevoren alle mogelijke scenario’s op te schrijven die tegen kunnen vallen, kan de uiteindelijke uitkomst alleen maar meevallen. Je kunt er ook voor kiezen om na het opschrijven van alle mogelijke negatieve scenario’s ook de gewenste uitkomst voor jezelf te formuleren. Op die manier heb je een doel om naar toe te werken.
Zoek professionele hulp
Als faalangst ernstig is en je dagelijks functioneren belemmert, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij een therapeut. Zij kunnen je helpen om effectieve strategieën te ontwikkelen om met je faalangst om te gaan en deze te overwinnen.
Vier je successen
Omdat we vaak geneigd zijn om de mislukkingen te onthouden, is het belangrijk om de successen te vieren. Zo blijven niet alleen de negatieve, maar ook de positieve ervaringen hangen. Uiteindelijk heb je je angst overwonnen en daar mag je trots op zijn.
Met deze tips kun je actief aan de slag gaan om deze angst te overwinnen en met meer zelfvertrouwen nieuwe uitdagingen tegemoet te treden.