Het Caribisch gebied bestaat uit de Caribische zee, de oceaan rondom de Bahama’s, de Bahama’s en de eilanden die je daar vindt. Daarbij valt het grootste gedeelte van het Caribisch gebied onder de Antillen. Alleen de Bahama’s met de Turks- en Caicoseilanden horen niet tot de Antillen. Het Caribische gebied noemt men ook wel de Caraïben of Caraïbische eilanden.
Ligging
Dit Caribisch gebied ligt in het noorden van Zuid-Amerika en in het zuidoosten van de Golf van Mexico. Het gebied maakt deel uit van Noord-Amerika. Uitzondering daarop zijn de eilanden die bij Venezuela, de drie Guyana ’s en Columbia horen. Die horen namelijk bij Zuid-Amerika.
Geschiedenis
Het Caribisch gebied is vernoemd naar een indianenstam die in dit gebied leefde. Die indianenstam heette Cariben. In de koloniale tijd noemde met het gebied West-Indië. Dit kwam doordat Christoffel Columbus. Hij dacht dat hij was terechtgekomen in Indië. De kust van de drie Guyana ’s werd in de tijd ook de Wilde Kust genoemd. Tegenwoordig heeft men het over de Atlantische kust. De kust van Caribische eilanden in het algemeen noemt men ook wel de Caraïbische kust.
Talen gebruikt in het Caribisch gebied
De meeste mensen in het Caribisch gebied, spreken Spaans. Dit gaat om 70% van de bevolking. Daarnaast zijn Frans, Engels en Nederlands belangrijke talen. Toch is Nederlands voor de meeste inwoners het Nederlands wel een vreemde taal. Het CBS gaf in 2014 aan dat op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba rond de 80% van de inwoners meer dan 1 taal spreekt. Daarvan spreekt rond de 65% ook Nederlands. Op Bonaire is voor 15,4% van de bewoners Nederlands de spreektaal. Papiaments is daar de meest gesproken moedertaal. Als je het echter op Aruba bent, is voor 6% Nederlands de moedertaal. Op Curaçao is voor 8% het Nederlands de thuistaal.
Caribisch Nederland
Deze term gebruikt de Nederlandse Rijksoverheid voor de Nederlandse eilanden in Caribisch gebied. Het hierbij om de Nederlandse eilanden: Bonaire, Sint-Eustatius en Saba in de Caribische Zee. Sinds oktober 2010 zij het drie afzonderlijke zogenaamde openbare lichamen die deel van Nederland zijn. Het is zeer gebruikelijk dat je in Nederland vacatures voor Caribisch Nederland vindt. Het voordeel is namelijk dat je vaak al een taal beheerst, waarin men veel mensen jou al kunnen verstaan. Natuurlijk klinkt het allemaal wel net even anders als daar Nederlands wordt gesproken.
De eilanden
De volgende landen en gebieden worden in de regel tot het Caraïbisch gebied gerekend, zoals op Wikipedia aangegeven zijn:
- Amerikaanse Maagdeneilanden
- Anguilla
- Antigua en Barbuda
- Aruba
- Bahama’s
- Barbados
- Bonaire (Caribisch Nederland)
- Britse Maagdeneilanden
- Cuba
- Curaçao
- Dominica
- Dominicaanse Republiek
- Grenada
- Guadeloupe
- Haïti
- Jamaica
- Kaaimaneilanden
- Martinique
- Montserrat
- Navassa
- Puerto Rico
- Saba (Caribisch Nederland)
- Saint-Barthélemy
- Saint Vincent en de Grenadines
- Sint-Eustatius (Caribisch Nederland)
- Saint Kitts en Nevis
- Sint-Maarten
- Saint Lucia
- Spaanse Maagdeneilanden
- Trinidad en Tobago
- Turks- en Caicoseilanden
Daarnaast zijn er nog meer eilanden die vaak ook tot het Caribisch gebied worden gerekend. Ken je trouwens ook al Klein Curaçao?
Geïnteresseerd in meerdere artikelen? Lees hier dan over cilindersloten!