In de gezondheidszorg duiken er met enige regelmaat nieuwe termen op. Een van deze nieuwe termen is VIPP. Wat VIPP betekent, bespreken we in deze blog. Het is namelijk een programma dat een belangrijke rol speelt in de modernisering van de Nederlandse zorgsector. Het richt zich hierbij op de verbetering van de informatievoorzieningen tussen niet alleen zorgverleners, maar ook de patiënten.
Door VIPP krijg je als patiënt meer inzicht in de eigen medische gegevens. Hiernaast kan het zorgprofessionals helpen om op een efficiëntere manier te werk te gaan. In deze blog nemen we je mee in de betekenis van VIPP en waarom het zo’n grote impact heeft op de gezondheidszorg.
Wat houdt VIPP in?
VIPP staat voor ‘Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional’. Het is een redelijk nieuw initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het programma werd in 2016 voor het eerst uitgebracht om te helpen met de digitalisering van de zorg. Het hoofddoel van VIPP is namelijk het verbeteren van de elektronische gegevensuitwisselingen. Dit programma is dan niet alleen voor zorgverleners onderling, maar ook tussen zorgverleners en patiënten.
Door deze verbeterde uitwisseling kunnen de patiënten gemakkelijker toegang krijgen tot hun (eigen) medische gegevens. Ook kunnen verschillende zorgverleners hierdoor efficiënter en nauwkeuriger samenwerken. VIPP stimuleert namelijk de zorginstellingen met het moderniseren van hun informatiesystemen. Dit zorgt vervolgens voor een veiligere, transparantere en patiëntvriendelijkere zorg. Meer over dit onderwerp vind je hier, waar er dieper wordt ingegaan op de technische aspecten van VIPP.
Doelstellingen van VIPP
VIPP heeft duidelijke doelstellingen geprogrammeerd die het kan gebruiken om de zorgsector te verbeteren. Het programma richt zich dan ook op een vergroting van de digitale toegankelijkheid van medische gegevens. Dit zorgt er ook voor dat patiënten hun eigen gezondheid beter kunnen inzien. Hiernaast bevordert VIPP de samenwerking tussen de verschillende zorgverleners zoals een huisarts, ziekenhuis en klinieken.
Uiteindelijk zal dit, dankzij het programma, resulteren in een zowel effectievere als efficiëntere zorgverlening. VIPP streeft er namelijk naar om de administratieve lasten voor zorgprofessionals te verminderen. Dit geeft de zorgverleners meer tijd voor de directe patiëntenzorg. Ook wil het programma helpen met het verhogen van de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Dankzij betere informatie-uitwisseling hopen de ontwikkelaars dit mogelijk te maken. Al deze doelen dragen uiteindelijk bij aan een zorgsector die toekomstbestendig is.
Verschillende soorten programma’s
VIPP bestaat uit verschillende programma’s, die elk een specifieke focus hebben. Er is bijvoorbeeld een speciaal programma dat zich volledig richt op het verbeteren van patiëntportalen. Een ander programma helpt bijvoorbeeld huisartsen tijdens het delen van medische gegevens met patiënten. Daarnaast zijn er weer trajecten voor geestelijke gezondheidszorg of verpleeghuizen waar het programma zich mee bezighoudt.
Elk programma biedt financiële steun en begeleiding voor zorginstellingen. Dit kan gebruikt worden om hun digitale systemen te verbeteren. Door deze gerichte aanpak, kan VIPP dan ook inspelen op de unieke behoeften die de verschillende zorgsectoren hebben.
Voordelen van VIPP voor patiënten en zorgverleners
VIPP biedt diverse voordelen voor niet alleen patiënten, maar ook zorgverleners. Patiënten kunnen bijvoorbeeld eenvoudiger toegang tot hun medische dossiers via de online portalen. Dit maakt het een stuk makkelijker om je eigen gezondheid in de gaten te houden én betrokken te zijn bij je behandeling.
Het kan helpen door bijvoorbeeld een chiropractor en zijn patiënt op een eenvoudige manier te laten communiceren. Hierbij kan de patiënt op een eenvoudige manier zijn medische gegevens bij de hand hebben. Zo wordt het mogelijk gemaakt om meer duidelijkheid te bieden voor de patiënt. Chiropractie is een veelzijdige behandelmethode die zich richt op het verbeteren van de gezondheid door middel van wervelkolomcorrecties en andere technieken. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze blog over de betekenis van chiropractie!
Zorgverleners kunnen profiteren van de verbeterde communicatiemogelijkheden en samenwerkingen dankzij een gestroomlijnde gegevensuitwisseling. Dit zorgt voor een verhoging in de efficiëntie en vermindering in fouten in de zorgverlening. Bovendien kunnen professionals hierbij meer tijd besteden aan directe patiëntenzorg door een vermindering in hun administratieve taken.
De gezondheidszorgsector is een druk en vaak onrustig vakgebied, waar er vaak veranderingen plaatsvinden op korte termijnen. VIPP is de moeite waard omdat het een belangrijke rol speelt in de transformatie van de Nederlandse gezondheidszorg. Het programma bevordert namelijk de communicatie tussen patiënten en zorgverleners, door digitalisering te stimuleren. Dit resulteert uiteindelijk in een meer toegankelijkere, efficiëntere en over het algemeen veiligere zorg.