Als jij een baan hebt, maar jouw werkgever wilt het dienstverband beëindigen, moet jouw werkgever transitievergoeding betalen aan jou, de werknemer. Dit heeft te maken met verschillende factoren die van toepassing zijn in dit traject. Wil je er meer over weten? We leggen uit wat een transitievergoeding is, wanneer het gebruik wordt, wie er in aanmerking voor komt en hoe het wordt berekend.
Wat is een transitievergoeding?
Een transitievergoeding is een financiële compensatie die een werkgever aan een werknemer moet uitbetalen als het dienstverband eindigt op initiatief van de werkgever. Naast het beëindigen van het contract kan het ook voorkomen dat een contract afloopt. In dit geval heb je ook recht op een transitievergoeding, mits er aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Hierdoor kan het voor bedrijven waardevol zijn om een CLM systeem te implementeren. Het doel van deze vergoeding is om de overgang naar een nieuwe baan te ondersteunen. Hierdoor krijgen werknemer de kans om dit geld te gebruiken voor omscholing, het starten van een eigen onderneming of andere uitgaven tijdens hun zoektocht naar een nieuwe baan. Dit geeft werkzoekende de mogelijkheid om niet in benauwde situaties terecht te komen in deze moeilijke situatie.
Wie komt in aanmerking voor een transitievergoeding?
Ben jij nu de dupe geworden van ontslag en arbeidsconflicten nabij Heerlen? Misschien kom jij wel in aanmerking voor transitievergoeding. We leggen je uit of jij in aanmerking komt.
- De werkgever neemt het initiatief om de arbeidsovereenkomst te beëindigen of niet te verlengen.
- Het dienstverband op verzoek van de werknemer wordt beëindigd vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever.
Ongeacht het type contract of de duur van jouw contract, kom je in aanmerking voor een transitievergoeding. Dus of je nu jarenlang voor dezelfde werknemer heeft gewerkt of 3 maanden. In veel gevallen kom je in aanmerking.
Hoe worden transitievergoedingen berekend?
Zoals bij de Rijksoverheid te zien is wordt een transitievergoeding berekend op 1/3 van jouw maandsalaris. In 2024 bedraagt er een maximum van € 94.000, tenzij het jaarsalaris hoger ligt. In dat geval wordt er gekeken naar een jaarsalaris.
Welke uitzonderingen zijn er?
Er zijn uitzonderingen waarbij geen transitievergoeding verschuldigd is, zoals:
- Bij ontslag vanwege ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer.
- Als een werknemer jonger is dan 18 jaar en gemiddeld minder dan 12 uur per week werkte.
- Bij faillissement, surseance van betaling of schuldsanering van de werkgever.
Daarnaast kunnen werkgevers in bepaalde situaties in aanmerking komen voor een compensatieregeling, zoals bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
Is een transitievergoeding dus verplicht?
In eerste instantie lijkt dit vaak het geval, maar er zijn altijd uitzonderingen. Over het algemeen wordt de regel nageleefd en ontstaan er geen problemen. Toch kunnen zich situaties voordoen waarin dit wél gebeurt, wat kan leiden tot negatieve PR voor het bedrijf. Om dit te vermijden, kiezen veel bedrijven ervoor de vergoeding te betalen. Dit wordt mede gestimuleerd door Nederlandse regelingen, die het mogelijk maken een deel van de gemaakte kosten terug te vorderen.
Een transitievergoeding geeft je de kans om een nieuwe weg in te slaan. Het is begrijpelijk dat je in het begin nog in een mindere mindset zit, echter is dit logisch. Het belangrijkste is dat je snel je oude ritme gaat oppakken.