Kombucha is een bijzondere drank die de laatste jaren steeds populairder wordt. Deze gefermenteerde thee heeft een lange geschiedenis en wordt al eeuwenlang gedronken vanwege zijn vermeende gezondheidsvoordelen.
Wat is kombucha precies?
Kombucha wordt gemaakt door groene of zwarte thee te fermenteren met behulp van suiker en een speciale combinatie van bacteriën en gisten. Deze combinatie wordt ook wel SCOBY genoemd, wat staat voor “Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast”. Het fermentatieproces duurt ongeveer een week. Tijdens dit proces zetten de micro-organismen de suiker om in de volgende stoffen:
- Organische zuren
- Vitaminen
- Een kleine hoeveelheid alcohol (meestal minder dan 0,5%, geen zorgen je wordt er niet dronken van)
- Koolzuur
Het resultaat is een licht bruisende drank met een unieke, friszure smaak.
Oorsprong en populariteit
De exacte oorsprong van kombucha is niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat de drank afkomstig is uit het Verre Oosten. Daar werd het al eeuwen geleden gedronken om de gezondheid te bevorderen. Kombucha kreeg zelfs de bijnaam “onsterfelijkheidsthee”. In de jaren ’60 en ’70 werd kombucha populair in Amerika, vooral binnen de hippiecultuur. Tegenwoordig zien we een hernieuwde interesse in deze drank, wat past binnen de trend naar meer natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen. Dit is vaak dezelfde doelgroep die proberen geen gluten binnen te krijgen. Mensen willen immers steeds minder e-nummers binnenkrijgen.
Mogelijke gezondheidsvoordelen
Hoewel wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van kombucha beperkt is, worden er verschillende mogelijke voordelen aan gelinkt:
- Bron van probiotica: De gefermenteerde drank bevat levende bacteriën die goed kunnen zijn voor de darmgezondheid. Probiotica zijn “producten die grote hoeveelheden melkzuurbacteriën bevatten” (bron)
- Antioxidanten: Kombucha bevat antioxidanten die afkomstig zijn uit de thee.
- Ondersteuning van het immuunsysteem: De vitaminen en mineralen in kombucha zouden het immuunsysteem kunnen versterken.
- Verbetering van de spijsvertering: De enzymen die tijdens de fermentatie ontstaan, kunnen mogelijk helpen bij de vertering van voedsel.
Het is belangrijk om op te merken dat meer onderzoek nodig is om deze gezondheidsvoordelen definitief te bevestigen.
Zelf maken of kopen?
Je kunt kombucha zelf maken, maar dit vereist wel enige kennis en voorzichtigheid om voedselveiligheid te garanderen. Als je liever kant-en-klare kombucha koopt, let dan op de volgende punten:
- Kies voor kombucha van een betrouwbare producent.
- Controleer of er geen onnodige toevoegingen zijn, zoals extra suiker of kunstmatige smaakstoffen.
- Goed gefermenteerde kombucha heeft geen conserveringsmiddelen nodig en kan buiten de koeling bewaard worden.
- Kies of je zelf nog de kombucha wilt ontwikkelen of dat je kant-en-klare gelei wilt. Wil je het tweede? Bestel dan hier je kombucha gelei.
Kombucha is een veelzijdige drank die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Of je het nu puur drinkt, gebruikt als basis voor mocktails of zelfs als marinade voor vis of vlees maakt allemaal niet uit. Kombucha biedt een interessante smaakervaring en (mogelijk) enkele gezondheidsvoordelen. Zelf vond ik het best interessant klinken om hier een mocktail van te maken en heb ik een paar recepten uitgeprobeerd. Mocht je interesse hebben, zet ik hieronder nog mijn favoriete kombucha mocktail!
Mijn favoriete kombucha mocktail
Dit is echt een gezondheidsbom: er zit gember, kombucha én tijm in! Wat heb je nodig?
- 1/2 l limoen, het sap
- 330 ml appelsap
- 1 flinke scheut ahornsiroop
- 330 ml kombucha gember (mits er geen combinatie te vinden is, kan je ze ook apart kopen en later samenvoegen)
- 1 el honing
- Enkele takjes verse tijm
- Een karaf
- 8 ijsblokjes van appelsap
- Enkele schijfjes appel
Hoe te bereiden:
- Pak je ijsblokbakje en vul deze met appelsap, vries deze vervolgens in.
- Doe je appelsap in een karaf. Voeg hier je kombucha gember, Ahornsiroop en tijm aan toe.
- Even goed mengen en een uur in de koelkast zetten.
- Doe de ijsblokjes verdelen over de glazen (2 per glas is genoeg) en schenk het in je mocktail glazen! Je kan het glas nog opmaken met de schijfjes appel en tijm. Wil je helemaal all-out gaan? Doe dan een beetje bastaardsuiker op de rand!