Zelfbruiners zijn in de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Met deze producten creëer je een zongebruinde huid zonder blootstelling aan de schadelijke UV-straling. Hoewel veel mensen al jaren gebruik maken van zelfbruiners, kan het gebruik soms voor verwarring zorgen bij beginners. Deze verwarring gaat vooral om de keuze van de juiste teint. Om voor een natuurlijk effect te zorgen, is het belangrijk om de juiste zelfbruinen te kiezen. De keuze van zelfbruinen kan het verschil maken tussen een natuurlijke flow en een oranje of vlekkig resultaat. In deze blog duiken we dieper in op de betekenis van teint bij zelfbruining en leggen we uit hoe je de juiste kleur kunt kiezen om zo het perfecte resultaat te bereiken.
Wat betekent teint en waarom is het belangrijk bij zelfbruining?
De term “teint” verwijst bij zelfbruining naar de natuurlijke huidskleur of de ondertoon van je huid. Je teint kan variëren van licht tot donker. Daarnaast spelen ondertonen ook een grote rol in de keuze van de juiste zelfbruiner. De ondertonen van je huid verwijzen naar de subtiele tinten die onder je huidskleur liggen. Over het algemeen worden ondertonen onderverdeeld in drie variaties: koel, warm en neutraal.
Bij het kiezen van een zelfbruiner die het beste aansluit bij jouw teint en ondertoon, is het van belang te kiezen voor een zelfbruinen die een natuurlijk effect creëert. Heb je een koele ondertoon? Dan kun je het beste een zelfbruiner kiezen die ook een koelere tint afgeeft. Zo voorkom je een oranje en onnatuurlijk uitziende huid. Als je warme ondertonen hebt, kun je beter kiezen voor een zelfbruinen met goudachtige of perzikachtige tinten. Daarnaast kan de kleur van je haar ook bepalend zijn voor de beste zelfbruinen voor jouw huid.
Hoe bepaal je jouw perfecte teint?
Om de juiste zelfbruiner te kiezen, is het belangrijk om te begrijpen wat voor een type teint je hebt. Er zijn verschillende manieren om je type teint en je ondertoon te kunnen bepalen:
- Kijk naar je aderen: de aderen aan de binnenkant van je polsen kunnen je veel vertellen over je ondertonen. Als je blauwe of paarse aderen ziet, heb je naar alle waarschijnlijkheid koele ondertonen. Zie je voornamelijk groene aderen of is het lastig te bepalen welke kleur je aderen hebben? Dan heb je waarschijnlijk neutrale ondertonen.
- De gouden of zilveren test: ook je voorkeur voor gouden of zilveren sieraden zegt veel over je ondertonen. Over het algemeen passen zilveren sieraden beter bij koele ondertonen. Draag je voornamelijk gouden sieraden? Dan heb je een warme ondertoon. Als zowel goud als zilver je goed staat, heb je een neutrale ondertoon.
- Reactie op de zon: hoe je huid op zonlicht reageert is ook bepalend voor je ondertonen. Word je snel bruin zonder dat je huid verbrandt? Dan heb je waarschijnlijk warme ondertonen. Mensen die sneller verbranden en moeilijk bruin worden in de zon, hebben waarschijnlijker een koele ondertoon.
Lees ook: de betekenis van après-ski!
Het kiezen van de juiste zelfbruiner voor jouw teint
Als je je huidskleur en ondertonen hebt bepaald, kun je de juiste zelfbruiner kiezen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten zelfbruiners op de markt, van een spray tot een mouse en lotions. Iedere formule biedt zijn eigen voordelen. Weet je niet welke zelfbruiningsformule het beste bij jou past? Hier zijn een aantal tips voor het kiezen van de beste zelfbruiner op basis van je teint:
Zelfbruiners voor een koele ondertoon
Mensen met een koele ondertoon hebben een huidskleur die vaak neigt naar roze, blauw of rood.
Voor deze huidtypes werkt een zelfbruiner met een grijze of groene tint het beste. Deze tinten neutraliseren de rode of oranje ondertonen wat voor een natuurlijk resultaat zorgt. Als je koele ondertonen hebt, raden we aan om zelfbruiners met een oranje tint te vermijden. Deze kunnen voor een onnatuurlijk resultaat zorgen.
Zelfbruiners voor een warme ondertoon
Heb je warme ondertonen? Dan zijn zelfbruiners met een gouden, perzikachtige of oranje tint de beste keuze. Deze tinten passen goed bij de warme gloed van je huid en zorgen voor een stralend, zongebruind effect.
Zelfbruiners voor een neutrale ondertoon
Als je een neutrale ondertoon hebt, kunnen beide types zelfbruiners in de meeste gevallen een goede keuze voor je zijn. Toch is de beste keuze meestal een zelfbruiner met een subtiele formule. We raden aan om naar een zelfbruiner te zoeken die geen te opvallende warme of koele ondertonen heeft. Zo kun je een natuurlijk bruine tan ontwikkelen.
Tips voor het Aanbrengen van Zelfbruiner
Om ervoor te zorgen dat je het beste resultaat haalt uit je zelfbruiner, zijn er een paar technieken die je kunt volgen:
- Gebruik een zelfbruiner handschoen: hiermee voorkom je dat je vlekken op je handen krijgt en kun je de zelfbruiner gelijkmatig over je lichaam verdelen. Klik voor handige zelfbruiner handschoenen als je die nog niet hebt.
- Breng in lagen aan: ben je op zoek naar een diepere tan? Dan kun je de zelfbruiner in lagen aanbrengen. Begin met een dunne laag en laat deze vervolgens goed droge. Als de eerste laag droog is, kun je een tweede laag aanbrengen.
- Laat de zelfbruiner ontwikkelen: om het beste resultaat te bereiken, raden we aan om de zelfbruiner minimaal 4, maar bij voorkeur 8 uur te laten intrekken.
- Verzorg droge plekken extra goed: droge plekken, zoals ellebogen, knieën, enkels, voeten en handen nemen sneller en meer kleur op dan andere delen van je huid. Voordat je op deze plekken zelfbruiner aanbrengt, raden we aan om hier een hydraterende crème aan te brengen.
Het kiezen van de juiste teint bij zelfbruining is van groot belang om een natuurlijke, zongebruinde tan te creëren. Als je je teint en ondertonen goed begrijpt, kun je een zelfbruiner kiezen die jouw huid een natuurlijke en gezonde glow geeft, zonder ongewenste oranje of vlekkerige tinten!
Vond je deze blog nu interessant? Lees dan ook deze blog over de betekenis van een glamping.