NFC (Near Field Communication) speelt steeds een belangrijkere rol in ons dagelijks leven door middel van onze telefoon. Bijna iedereen kan met zijn of haar telefoon betalen door middel van op het scherm te tikken. In deze blog gaan we antwoord geven op enkele vragen zoals wat betekent NFC, hoe werkt NFC en waar gebruiken we het voor?
Wat is NFC
NFC staat voor Near Field Communication. Dit is een vorm van communicatie die draadloze dataoverdracht mogelijk maakt op korte afstand. Denk hierbij als je contactloos gaat pinnen met je pinpas of als je met je telefoon gaat betalen door middel van de wallet. Hierdoor is een pincode overbodig. NFC-technologie is ingebouwd in veel van de moderne smartphones en andere apparaten. Het maakt gebruik van elektromagnetische radiogolven om tussen twee compatibele apparaten te communiceren. Hierbij maakt het niet uit of je een hoesje om je telefoon hebt of niet. Dus zelfs met een van de Samsung Galaxy A52 hoesjes kan je nog altijd de NFC chip gebruiken om te betalen.
Hoe werkt NFC?
Voor dit stukje moeten we even wat wetenschappelijker gaan maken, maar we gaan het ook even in een simpele uitleg verwoorden daarna! NFC werkt door het creëren van een elektrisch veld dat communicatie mogelijk maakt tussen twee compatibele apparaten wanneer ze dicht bij elkaar in de buurt komen. Dit proces wordt ook wel inductieve koppeling genoemd. Dit kan je onderverdelen in een passieve modus en actieve modus.
Passieve modus: In deze modus stuurt één apparaat energie en data naar een ander apparaat. Het apparaat wat ontvangt gebruikt zelf geen energie bron en hierdoor kan het alleen maar ontvangen. (denk hierbij aan als je met je telefoon gaat pinnen. Je telefoon is de zender en het pinapparaat is de ontvanger)
Actieve modus: in deze modus hebben beide apparaten een eigen energiebron en kunnen ze beide data verzonden en ontvangen.
Hoe werkt NFC in niet wetenschappelijke termen
NFC is een chip die in apparaten zit waardoor het een signaal kan uitzenden. Door middel van het signaal uit te zenden kan er een data overdracht plaats vinden die nodig is om de taak af te ronden. Dit signaal kan op twee manieren verspreid worden. Via een passieve modus en een actieve modus.
Toepassingen van NFC
NFC wordt steeds vaker toegepast en bijna overal te vinden tegenwoordig. Zo kan het gebruikt worden met mobiele betalingen, toegangscontroles, gegevensuitwisseling en slimme etiketten. Op deze manier kan het op een makkelijke manier toegevoegd worden aan ons dagelijks leven. Daarnaast kan dit voor in de ICT flinke voordelen gaan bieden door middel van de snelheid wat het kan gaan leveren.
NFC is iets wat alleen maar meer zal worden in de toekomst. Het zal hierbij steeds makkelijker worden om een data overbracht te voltooien. Het kan zowel voordelen bieden als nadelen. Zo maak het de kans op diefstal ook groter. Het zal een groot punt blijven waar op verbeterd moet worden, maar het kan een hele interessante wending krijgen mocht het goed gaan.