Elk jaar hebben we in Nederland vrij met Pinksteren. Op deze dagen vinden veel evenementen of markten plaatst, omdat deze dagen vaak gepaard gaan met mooi weer. Echter, hoewel velen uitkijken die extra vrije dag, weet bijna niemand waarom die er eigenlijk is!
Het woord Pinksteren is afkomstig van het Griekse woord ‘pentakosta’, wat ‘vijftigste’ betekent. Pinksteren valt namelijk op de vijftigste dag ná Pasen.
Wat vieren we met Pinksteren?
Tijdens Pinksteren wordt het neerdalen van de Heilige Geest herdacht. Jezus Christus overleed, volgens Christelijke traditie, op Goede Vrijdag. Dit gebeurde tijdens het Joodse ‘Pesachfeest’, waar het Christelijke ‘Paasfeest’ van is afgeleid.
Op Hemelvaartsdag zagen de volgelingen van jezus, de apostelen, naar de hemel rees. Zijn volgelingen volgde hem tot aan de top van de berg. Jezus zegende hen en verdween toen als een wolk de hemel in. Hemelvaartsdag wordt gezien als een belangrijke feestdag in het Christendom. Op deze dag vindt op vele plekken ook de eerste heilige communie plaats, omdat jezus op deze dag ook zijn volgelingen zegende.
Met Pinksteren wordt vervolgens gevierd dat het lichaam dat het lichaam van Jezus Christus, dat tijdens Hemelvaart naar de hemel rees, weer terug neerdaalt op aarde. Echter, volgens de bijbel keerde Jezus niet terug als mens, maar als ‘vurige tongen’. Jezus’ apostelen zaten bij elkaar toen dit spektakel zich voordeed. De tongen spraken verschillende talen en begonnen hierin het evangelie te zingen.
Het bepalen van Pinksteren en andere feestdagen
Achter de christelijke feestdagen, zoals ook Pinksteren, zit niet alleen een verhaal maar ook een hele berekening. Kerstmis en Pasen zijn hierin leidend, ofwel de geboorte en de dood van Jezus Christus. Daarbij speelt de stand van maan een belangrijke rol.
Kerstmis
Met Kerstmis valt elk jaar op 25 en 26 december, in het hartje van de winter. De meesten zien kerst als een bourgondisch en gezellig feest. Met lekker eten, glühwein gezelligheid. En natuurlijk het allerliefst: sneeuw! Kinderen kunnen dan lekker buiten sleeën of een sneeuwpop maken. Pas wel op met rijden in de sneeuw met een (automatische) auto. Kerst is ook wel een feest voor gezelligheid, want we vieren de geboorte van Jezus Christus.
Ook benieuwd naar de uitgebreide betekenis van Kerstmis? Lees dan ook De betekenis van Kerst!
Maria Moeder van God
Op 1 januari is dan het feest ‘Maria Moeder van God’. Dit is de dag dat Maria wordt erkend als de moeder van God. In onze huidige jaartelling is 1 januari de achtste dag na kerst. Dit wordt ook wel de ‘octaaf-dag’ genoemd. De octaaf-dag (achtste dag na een bepaalde gebeurtenis) speelt met name in het Katholieke geloof een rol.
Pasen
Pasen valt op dezelfde dag als het Joodse Pesachfeest. In tegenstelling tot de vreugde van het nieuwe leven dat wordt gevierd met Kerst, eren we met Pasen juist het Jezus’ leven omdat hij stierf op Goede Vrijdag. Pasen valt elk jaar op een andere datum en is gebaseerd op de maanstand. Het feest valt jaarlijks op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente-equinox. De lente-equinox duidt op het begin van de lente, die meestal plaatsvindt rond de 21e van maart.
Carnaval en vasten
Vóór het Paasfeest vindt de vastenperiode plaats en daarvoor wordt nog Carnaval gevoerd. De vasten periode duurt veertig dagen, met uitzondering van zondagen. Het Carnavalsfeest vindt dus elk jaar precies 40 dagen voor Pasen plaats.
Hemelvaartsdag
Hemelvaartsdag, daarentegen, wordt juist veertig dagen ná Pasen gevierd en valt altijd op een donderdag. Velen nemen dan op vrijdag ook een dag verlof, of bedrijven sluiten hun deuren, zodat ze kunnen genieten van een lekker lang weekend. Soms spreekt men van eerste en tweede Hemelvaartsdag. Echter, Hemelvaart is maar één dag. Maar de zogenoemde ‘brugdag’, lijkt ook Hemelvaart een meerdaags feest of mini-vakantie.
Pinksteren en Sacramentsdag
Vervolgens valt Pinksteren dan weer tien dagen na Hemelvaart, of vijftig dagen na Pasen. En tien dagen na Pinksteren, of zestig dagen na Pasen, is het Sacramentsdag. Op Sacramentsdag wordt, zoals de naam al suggereert, het Heilige Sacrament gevierd. Tijdens deze Katholieke feestdag staan we stil bij het ‘sacrament van de Eucharistie’, ofwel de heilige communie. Op deze dag danken gelovigen voor het brood en de wijn die tijdens een kerkmis wordt veranderd in het lichaam en het bloed van Jezus Christus. Meestal vinden op Sacramentsdag speciale processies of kerkdiensten plaats.
Nu je weet waarom we vrij hebben op Pinksteren (en andere feestdagen), kun je op deze dagen even stilstaan bij de betekenis ervan. Maar je mag natuurlijk ook gewoon genieten van je lange weekend!