De wereld van sociale zekerheid en arbeidsongeschiktheid is complex en vaak verwarrend. Een van de termen die je wellicht bent tegengekomen tijdens je onderzoek naar dit onderwerp is “WGA”. Maar wat betekent WGA eigenlijk? Waar komt het vandaan en wie heeft er recht op? In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van WGA, de mogelijkheden en vereisten ervan en eventuele andere mogelijkheden. Lees dus gauw verder om alles te weten te komen over de WGA uitkering betekenis!
Het ontstaan van WGA
Om de betekenis van WGA te begrijpen, moeten we teruggaan naar het Nederlandse stelsel van sociale zekerheid. In 2006 werd de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) ingevoerd als vervanging van de oude WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering). Deze nieuwe wet had tot doel om mensen met arbeidsvermogen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, te ondersteunen bij hun terugkeer naar hun vakgebied.
Een van de regelingen binnen de WIA is de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, oftewel WGA. Hier is het begrip dus ontstaan en dat is van belang om de betekenis te begrijpen.
Wat is WGA precies?
Maar wat is WGA nou precies? De afkorting WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Het is een regeling die bedoeld is voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, wat betekent dat zij nog wel in staat zijn te werken, maar daarbij wel beperkingen hebben en dus niet volledig kunnen functioneren.
De WGA zorgt ervoor dat deze groep mensen een gedeeltelijke uitkering krijgen, gebaseerd op het bedrag dat zij potentieel mislopen dankzij hun beperkingen. Met andere woorden, de hoogte van de WGA-uitkering is afhankelijk van het verschil tussen het laatstverdiende loon en hetgeen de persoon nog kan verdienen. Zo wordt er een eerlijke uitkering berekend waarvan de desbetreffende persoon voordeel heeft.
Wanneer heb je recht op WGA?
Een zeer belangrijke vraag bij het uitleggen van de WGA, is natuurlijk: Wanneer heb je nou recht op een WGA-uitkering? Om in aanmerking te komen voor een WGA-uitkering moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Allereerst moet je een arbeidsongeschiktheidspercentage hebben van tussen de 35% en 80%. Dit betekent dat je nog wel gedeeltelijk kunt werken, maar dat je door je beperkingen niet in staat bent om hetzelfde inkomen te verdienen als eerst.
Daarnaast moet je hebben geprobeerd om je kansen op de arbeidsmarkt te benutten en te verbeteren. Er wordt gekeken naar je inspanningen om ander werk te vinden en het is dus niet mogelijk om gewoon thuis op de bank te gaan zitten. Er moet een duidelijke motivatie voor het vinden van passend werk zijn en een WGA uitkering wordt dan ook niet zomaar uitgegeven.
De WGA-fases
Loongerelateerde uitkering
De eerste vorm van de WGA-uitkering die de meeste mensen ontvangen, is de loongerelateerde uitkering. Men kan voor deze vorm van de uitkering in aanmerking komen na 104 weken arbeidsongeschiktheid. Je krijgt in het begin van deze fase niet het volledige bedrag van je verzekeringsloon. Tijdens de eerste twee maanden krijg je namelijk 75 procent van het verzekeringsloon en vanaf de derde maand is dit 70 procent. De duur van deze uitkering is maximaal 24 maanden.
Loonaanvullingsuitkering
Wanneer je na de loongerelateerde uitkering een passende baan krijgt, ontvang je de loonaanvullingsuitkering in plaats van de WGA-uitkering. Afhankelijk van de hoogte van het loon wordt men beloond door middel van een hogere loonaanvullingsuitkering.
Vervolguitkering
Tot slot is er een vervolguitkering binnen de verschillende WGA-fases. Als er bij afronding van de loongerelateerde uitkering blijkt dat er minder dan de helft van de restverdiencapaciteit wordt verdiend, wordt de WGA-uitkering beëindigd. De kandidaat ontvangt dan een vervolguitkering waarbij er geen rekening gehouden wordt met het voorgaande loon. De hoogte van de uitkering wordt hierbij namelijk berekend op basis van het minimumloon en de mate van arbeidsongeschiktheid van de kandidaat.
WGA-hiaatverzekering
Wanneer de WGA-uitkering van deen persoon na 104 weken verandert in een WGA-vervolguitkering, kan er een inkomensgat ontstaan. Dit betekent dat er een duidelijk verschil zit tussen de inkomsten van voor en na het verkrijgen van de vervolguitkering. Voor deze situaties bestaat er een zogenaamde WGA-hiaatverzekering. Deze verzekering komt van pas wanneer een werkgever en werknemer het gat tussen de verschillende inkomsten willen verkleinen.
De WGA naar de IVA
Wanneer een persoon tussen de 80 en 100 procent arbeidsongeschikt is verklaard geldt: als er binnen 5 jaar nog verbetering te verwachten is in de belastbaarheid, valt men nog onder de WGA-status. Wordt deze persoon echter binnen deze 5 jaar alsnog volledig arbeidsongeschikt door dezelfde oorzaak, dan kan hij of zij in aanmerking komen voor de IVA, de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.
Andere uitkeringen
Naast de WGA zijn er nog andere uitkeringen binnen het Nederlandse stelsel van sociale zekerheid die relevant kunnen zijn voor mensen met arbeidsongeschiktheid. Zo is er de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Daarnaast kunnen mensen met een lager inkomen en beperkte mogelijkheden om te werken, mogelijk in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering.
Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan ook zeker eventjes onze blog over de betekenis van VCA! Of lees meer over de betekenis van een split airco.