We hebben allemaal wel eens van de term “oldtimer” gehoord. Een oldtimer is een oude auto toch? Nou, nee. Er zijn een aantal specifieke voorwaarden waar een voertuig zoals een auto aan moet voldoen voordat het officieel een oldtimer genoemd mag worden. In deze blog kom je alles over oldtimers te weten.
Wanneer is een voertuig een oldtimer?
Men spreek van een oldtimer wanneer een voertuig uit productie is en ouder is dan 30 jaar. Dit geldt niet alleen voor auto’s maar ook voor bijvoorbeeld een motorfietsen en bromfietsen. Daarnaast morgen deze voertuigen volgens de Europese wet niet té gemodificeerd worden omdat ze hun originele staat moeten behouden.
Voor- en nadelen van een oldtimer
Naast het feit dat oldtimers erg geliefd zijn door autofanaten hebben oldtimers ook nog een hoop andere voordelen. Zo zijn oldtimers soms vrij van motorrijtuigenbelasting, technische keuringen én kunnen oldtimers tot slot goedkopere verzekeringen krijgen. Elk voordeel heeft zo zijn nadeel. In het geval van oldtimers is het dat deze oude voertuigen vaak veel roest kunnen bevatten. Roest veroorzaakt schade aan het chassis (onderstel of frame) van het voertuig. Roest eet het chassis als het ware op. Je kan je voorstellen dat druk op beschadigde plekken van het chassis erg gevaarlijk kan zijn wanneer je het voertuig bestuurd. Hardnekkige roest kan alleen maar worden gerepareerd door het beschadigd stuk van het chassis eruit te snijden, en er vervolgens een nieuw stuk op te lassen. Waar je tot slot rekening mee moet houden is dat oldtimers oud en dus over het algemeen minder betrouwbaar zijn. Zo kun je, wanneer je op de A16 rijdt, sneller pechhulp Breda bellen als je denkt. Pechhulp Breda biedt onder andere services aan zoals; takeldiensten, transportdiensten, pechhulpservice bij ongevallen, en nog veel meer.
Oldtimers in België
In België gelden dezelfde voorwaarden als in Nederland wanneer men spreekt van een oldtimer. Echter is dit niet altijd zo geweest. Oldtimers hadden in België tot een aantal jaar geleden slechts een minimale leeftijd van 25 jaar. Ook kunnen oldtimers in België speciale oldtimerkentekens krijgen die beginnen met de letter “O”.
De bekendste oldtimer
De meest voorkomende oldtimer in Nederland is de Volkswagen Kever. De Kever werd door Ferdinand Porsche gemaakt in opdracht van Adolf Hitler. Wat de Kever uniek maakt is dat de motor, net als bij een Porsche 911, achterin zit. De Kever is herkenbaar aan het model dat op een kever lijkt, vandaar de benaming. Er rijden vandaag de dag ruim 8000 stuks rond in Nederland.