Een woning staat onder optie, wat is de betekenis hiervan? Als je ooit betrokken bent geweest bij het kopen of verkopen van een huis, ben je waarschijnlijk bekend met termen als onder optie en onder bod. Maar wat betekent het eigenlijk als een woning onder optie staat? Onderstaand gaan wij verder in op onder optie en de betekenis hiervan.
Wat is de betekenis van onder optie
Als een woning onder optie staat, betekent dit dat de verkoper van de woning een mondelinge overeenkomst heeft gesloten met iemand die interesse heeft in de woning. Deze overeenkomst houdt in dat de verkoper voor een bepaalde periode de woning niet aan andere personen zal verkopen. De woning wordt eigenlijk een paar dagen van de markt afgehaald zodat de potentiële koper de tijd heeft om inspecties uit te voeren en met een formeel bod te komen.
Dat een woning onder optie komt, zie je eigenlijk alleen gebeuren bij nieuwbouwwoningen.
Hoe lang mag een woning onder optie staan
Hoe lang een onder optie op een woning mag staan is niet juridisch vastgelegd. Zowel de verkoper als de potentiële koper mogen bepalen hoe lang deze optie mag staan. Zo kan het zijn dat een woning, dagen, weken of zelfs maanden onder optie staat.
Kan je op een huis onder optie bieden?
Als je geïnteresseerd bent in een woning die onder optie staat, betekent dit niet dat je er niet op kan bieden. Als de potentiële koper waardoor het huis onder optie staat zijn bod niet doorzet, komt het huis weer terug op de markt. Heb jij tegen deze tijd al interesse hebt getoond in de woning, dan heb je kans dat je als volgende een bod kunt uitbrengen op de woning.
Het verschil tussen onder optie en onder bod
Het verschil tussen onder optie en onder bod ligt hem in de aard van de overeenkomst die aangegaan wordt. Zoals eerder benoemd is er bij onder optie een mondelinge overeenkomst tussen de verkoper en potentiële koper. Bij onder bod heeft een potentiële koper al een bod uitgebracht op een woning. De verkoper heeft hem hier alleen nog niet geaccepteerd. Als een woning onder bod staat kun je het wel nog bezichtigen en een bod uitbrengen. Pas wanneer zowel koper als verkoper een koopcontract hebben getekend kan er niemand meer tussenkomen.
Wil jij meer weten over alles rondom het kopen of verkopen van woningen? Lees dan vooral ook verder over de betekenis van kosten koper of kom achter de betekenis van een erfgoed makelaar.