Wellicht heb je de term al eens voorbij horen komen, maar heb je geen idee wat er nu precies mee bedoeld wordt en wat er allemaal behoort tot de GFT-afval betekenis. Geen ramp, want wij vertellen je er alles over en straks ben jij de echte GFT-expert.
Wat is de GFT-afval betekenis?
GFT-afval is een overkoepelende term voor groente-, fruit- en tuinafval. Sinds de jaren ’90 zijn Nederlandse gemeenten actief aan de slag gegaan met het scheiden van GFT-afval. Dit doe je onder andere gebruik te maken van een aparte container. Groenteresten, klokhuizen of verwelkte bloemen kunnen bij GFT afval, net als koffiedik, etensresten en klein snoeiafval.
Hoe wordt GFT-afval verwerkt?
Van het afval in de GFT-container kan compost gemaakt worden, maar er kan ook groene energie uit gehaald worden. Voordat het afval daadwerkelijk wordt verwerkt, wordt het eerst gecontroleerd en gezeefd. In de meeste gevallen komt het GFT vervolgens in een vergister wanneer je een container gaat huren in Roosendaal. Hierbij wordt het verwerkingsproces versneld en ontstaat er biogas. Dit gas kan omgezet worden in groene stroom. Vervolgens wordt het afval gecomposteerd. De ontstane compost kunnen boeren en hoveniersbedrijven weer gebruiken om weilanden en tuinen mee te bemesten.
Tips voor het verwerken
Omdat je tegenwoordig zaken zoals plastic, papier en GFT-afval goed moet scheiden, is het aan te raden om hier een handig systeem voor te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld in huis een kleinere bak gebruiken waarin je gft afval verzamelt. Op deze manier kun je het afval meteen weggooien wanneer je bijvoorbeeld aan het koken bent. Plaats je bak voor GFT niet in de zon, want dan gaat het afval sterker ruiken. In de zomerperiode is het ook goed om af en toe schoon te maken met water en soda. Vlees- of visresten mogen ook bij het GFT-afval, maar omdat deze vaak een penetrante geur hebben, mag je deze ook in de gewone vuilnisbak gooien wanneer deze eerder wordt geleegd dan de GFT-container. Wil je zelf actief aan de slag met composteren? Dan zijn er ook speciale machines waarmee je thuis je afval kunt verwerken.
Wil je meer weten over afval? wij hebben ook een blog geschreven waarin we je alles uitleggen over schroot