Vermijd je snelwegen en andere onbekende wegen zo veel mogelijk? Vind je het lastig om alleen in de auto te zitten? De oorzaak hiervan kan zijn dat je last hebt van rijangst. Het is heel normaal en het komt dan ook regelmatig voor. In deze blog kom je meer te weten over rijangst en worden er ook een aantal tips gegeven om rijangst tegen te gaan.
Waar komt rijangst vandaan?
Rijangst kan voortkomen uit een incident of psychische problemen. Dit kan dan leiden tot faalangst of angststoornissen. Ook kunnen eerdere trauma’s er voor zorgen dat je rijangst oploopt. In de meeste gevallen speelt de routine een rol. Dit ontstaat door weinig ervaring en routine op de weg. Daarnaast is het ook zo dat veel mensen na het halen van hun rijbewijs nog niet beschikken over een eigen auto, wat er toe kan leiden dat ze zich niet fijn voelen in de auto van bijvoorbeeld de ouders. Het verkeersmanagement in Nederland is tegenover sommige andere landen goed geregeld. Daar hoef je je dus geen druk om te maken.
Wat kun je ertegen doen?
Om weer met zelfvertrouwen op de weg te gaan, kun je een coach inschakelen die gaat helpen om weer controle over je zelf en over de auto te krijgen. Het is belangrijk om hier een routine in te krijgen. Als je een traumatische ervaring hebt op gedaan, is het eerst belangrijk dat je het trauma een plekje gaat geven. Daarna kun je door rijlesangst-coaching inschakelen om weer meer ervaring te krijgen. Coaching tegen rijangst kun je ook krijgen als je bezig bent met het behalen van je auto- of scooterrijbewijs. Wil jij je je scooterrijbewijs halen? Je kun je scooterrijbewijs halen in Breda.
Tips tegen rijangst
Er zijn ook verschillende manieren hoe je zelf met rijangst om kunt gaan.
Wees eerlijk tegen jezelf
Het is belangrijk dat je je angst niet gaat vermijden. Dit gaat je namelijk niet helpen om van je rijangst af te komen. Dit zal een uitdagende stap zijn maar wel de eerste belangrijke stap om er van af te kunnen komen.
Praat met iemand
Praat met iemand over je rijangst waarbij je je op je gemak voelt. Denk aan een familielid of een goede vriend of vriendin. Ook kan je praten met een gedragstherapeut. Je zou ook medicatie kunnen krijgen voor je rijangst, maar hier moet je wel meer opletten dat sommige medicatie je rijvaardigheid kan beïnvloeden. Hiervoor kun je het beste een arts raadplegen.
Blijf positief
Op het moment wanneer je vooruitgang boekt, mag je je zelf ook belonen met complimenten. Door je zelf meer feedback te geven, motiveer je je zelf om door te gaan. Het kost tenslotte tijd om je angst te gaan overwinnen. Je moet blijven oefenen om je angstgevoel te laten afnemen.
Rijd samen met een bijrijder
Je kunt oefenen met een bijrijder naast je in de auto. Kijk wel heel erg goed wie je hiervoor gaat vragen. Probeer iemand die rustig blijft in situaties en je ook voornamelijk positieve feedback kan geven. Vermijd bemoeizuchtige personen die snel in paniek raken. Kies iemand waarmee je een leuk gesprek kan hebben tijdens het rijden. Dit is ook een manier om meer zelfvertrouwen op te bouwen.
Koop een eigen auto
Het kopen van een eigen auto kan heel erg helpen tegen je rijangst. Kijk hiervoor natuurlijk wel naar een auto dat binnen je wensen en budget past. Als je een eigen auto hebt, ga je automatisch veel rijden, omdat het anders zonde is om hem te laten staan. Daarnaast voel je je ook minder verantwoordelijk, omdat het nu jouw auto is en niet van bijvoorbeeld je ouders.