Wanneer je het etiket van een flesje water wel eens hebt gelezen heb je deze twee letters vast wel eens zien staan. De H staat voor hydrogenii. Waar de h voor staat, weet men sinds het ontstaan 1909 nog steeds niet. We horen termen als potentia, pondus en de Duitse en Franse benamingen van ‘macht’ voorbij komen, wat Potenz of puissance betekent. Maar wat is nou eigenlijk de pH waarde? En wat kun je ermee? Je leest het in deze blog.
Wat is pH waarde?
De pH waarde zegt iets over de concentratie van waterstofionen. Simpel gezegd heeft het betrekking op de zuurgraad. Dit kan de zuurgraad in ons lichaam zijn, of de zuurgraad in vloeistoffen. Deze waarde varieert van 0 tot 14, waarbij 0 de sterkste zuurgraad is en 14 de hoogste alkalische reactie vertegenwoordigt. Kraanwater ligt bijvoorbeeld mooi in het midden met een pH waarde van 7. Waar ga je zuur van kijken? Juist ja, citroenen. De zuurgraad waarde van citroenen ligt dus vanzelfsprekend laag, ze hebben een waarde van 2,5.
pH waarde in je lichaam
Niet alleen vloeistoffen bevatten een pH waarde. Je lichaam heeft een evenwichtige ‘zuur-base-huishouding’ nodig voor je stofwisseling. Tegenwoordig zijn veel welvaartsziekten te wijten aan teveel zuur in het weefsel. Daarom is het dus belangrijk om niet te veel voedingsstoffen binnen te krijgen met een hoge zuurgraad. Eet dus niet dagelijks citroenen of mosterd.
Bij de mens wordt in bijna alle lichaamsdelen een zuurgraad waargenomen. De alvleesklier en darmen hebben met een pH waarde van 8 de minste zuurgraad. Bloed, speeksel en je lever zitten ook nog boven de grens van 7,0. De hoogste zuurgraad bevindt zich wederom in de vloeistof, ook in je lichaam. Denk aan maagzuur, de naam zegt het al, met een waarde van tussen de 1,2 en 3. Maagzuur is nodig voor de vertering van eiwitten en ziekteverwekkers te vernietigen.
Andere factoren
Ook wanneer je bijvoorbeeld gaat zwemmen of een avondje doorbrengt in het bubbelbad, is de pH waarde van belang. De zuurgraad van water om in te zwemmen ligt idealiter tussen de 7,2 en 7,8. Wanneer de waarde onder 7,2 valt, wordt het chloor te snel verbruikt. Bij een te hoge waarde wordt de werking van het chloor juist verminderd en kunnen er irritaties op je huid en in je ogen ontstaan. Om binnen deze waardes te blijven, dien je geregeld de pH waarde van je zwembad of bubbelbad te berekenen.
Hoe bereken je de pH waarde?
Dit kan eenvoudig met de zogeheten ‘lakmoesproef’. Dit is een vloeistof die verandert van kleur wanneer het in contact komt met zure of basische stoffen. De kleur is standaard blauw, hoe roder de kleur wordt, hoe hoger de zuurgraad in het water. Zo’n teststrip is extreem makkelijk in gebruik: je houdt de teststrip enkele seconden in het water en je kunt meteen aflezen hoe hoog de pH waarde is
Nu je weet wat deze afkorting betekent, is het tijd voor de volgende! Wist je bijvoorbeeld als wat de betekenis is van PEI, VCA of WGA? Lees dan snel verder!
Lees ook hier de betekenis van de afkorting PPM.