Als je op zoek bent naar een nieuwe wasdroger ben je waarschijnlijk deze term tegengekomen, maar weet je niet goed weet wat het inhoudt. Wat is een warmtepompdroger en waarom zou je die wellicht in huis willen nemen in plaats van een andere soort droger? We gaan hier in op wat de betekenis van een warmtepompdroger.
Wat is een warmtepompdroger?
Een warmtepomp droger is een nieuw soort droger die op een zuinigere manier werkt dan de oude standaarddrogers. Normaal bevatten drogers altijd een verwarmingselement die de lucht verwarmt die in de droger komt. De warme lucht neemt dan het vocht op uit de was en deze lucht wordt, omdat die nu vochtig is, dan weggevoerd voordat er weer nieuwe lucht wordt aangetrokken.
Een warmtepompdroger behoudt echter de vochtige lucht en hergebruikt hem. Eerst wordt het afgekoeld zodat de lucht weer droog wordt en met behulp van een warmtepomp wordt het vervolgens weer opnieuw verhit. Dit proces blijft zich dan herhalen. Door dit constante hergebruik van dezelfde lucht bespaart een warmtepompdroger de energie van het aantrekken van nieuwe lucht.
Wil je meer over warmte lezen? Lees hier de betekenis van parasol.
Voor en nadelen van een warmtepompdroger
Aangezien een warmtepompdroger dus zuiniger is qua energieverbruik zal je misschien willen overwegen om voor deze keuze te gaan. Gemiddeld zal je namelijk zeker 50% besparen ten opzicht van een normale wasdroger. Goed voor de rekening natuurlijk en ook wel fijn voor het milieu. Een ander voordeel is dat je alle soorten kleding in deze droger kan doen en ze ook langer in goede staat blijven. Dat heeft ermee te maken dat een warmtepompdroger minder heet wordt.
Daartegenover staat dan wel dat het langer duurt voordat je kleding gedroogd is. Ook is de trommel van deze drogers kleiner, waardoor er minder plek is om grote wasbeurten in één keer te drogen. Nog iets om rekening mee te houden is de aanschafprijs. Die ligt voor warmtepompdrogers wel een stuk hoger dan normale drogers. Voor de korte termijn misschien dus niet ideaal, maar uiteindelijk bespaar je er wel energiekosten mee.
Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “betekenis van het NVM”