Iedereen die beroepsmatig achter het stuur wilt zitten heeft eerst een taxichauffeursdiploma en een chauffeurskaart nodig. Dit geldt voor zowel bus-, vrachtwagen-, als taxichauffeurs. In deze blog vertellen we alles over de betekenis van een chauffeurskaart en hoe onmisbaar dit is als je als chauffeur aan de slag wilt gaan.
Wat is een chauffeurskaart?
Een chauffeurskaart is een persoonlijk document van een chauffeur. Hierop staat een verzameling van informatie over de chauffeurs identiteit, een foto van de chauffeur, rij- en rusttijden en overige activiteiten van het voertuig. Dit dient iedere chauffeur in de Europese Unie bij zich te dragen. Een chauffeurskaart is dus een bewijs van bekwaamheid en kwalificatie. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten chauffeurskaarten voor de verschillende sectoren. Zo heb je een buschauffeurskaart nodig voor het besturen van stads- en streekbussen, een vrachtwagenchauffeurskaart voor het besturen van zware vrachtwagens en een taxichauffeurskaart voor het veilig en comfortabel vervoeren van passagiers.
Elke soort chauffeurskaart heeft zijn eigen eisen en verplichtingen. Zo moet je voor iedere chauffeurskaart ook uiteraard een gepaste opleiding hebben gevolgd en examen hebben gehaald. Een opleiding tot taxi chauffeur is bijvoorbeeld compleet anders dan een opleiding tot vrachtwagenchauffeur.
Taxichauffeursdiploma’s
Het behalen van een chauffeursopleiding is dus een belangrijk onderdeel als je taxichauffeur wilt worden. Voordat je je chauffeurskaart kunt ophalen dien je dit diploma te hebben behaald. De toelatingseisen voor een taxi opleiding zijn een Verklaring omtrent Gedrag, een geneeskundige verklaring en een geldig rijbewijs B. Een opleiding taxichauffeur duurt drie dagen. De eerste twee dagen krijg je les over de theorie, zoals het belang van veiligheid, rijstijlen en de regelgevingen. Daarna leer je tijdens de praktijk dag hoe je een professionele rit uitvoert. Als je uiteindelijk je chauffeurskaart kunt aanvragen, heb je de keuze uit twee soorten chauffeurskaarten. Een volledige chauffeurskaart voor alle soorten taxivervoer of een beperkte chauffeurskaart. Deze is voor vaste passagiers, op vaste routes en tijden.
Lees meer over regelgeving op het gebied van internationaal goederen vervoer in deze blog!
De voordelen van een chauffeurskaart
Door de invoering van chauffeurskaarten wordt de verkeersveiligheid strenger gewaarborgd. Door de strenge trainingen en examens die je dient te behalen, mag je alleen de weg op als je er daadwerkelijk voor gekwalificeerd bent. Dit vermindert het risico op verkeersongevallen en bevordert de algemene verkeersveiligheid. Daarnaast is een chauffeurskaart een teken van professionaliteit en betrouwbaarheid. Zo kun je tijdens controles ook laten zien dat je voldoet aan de strenge eisen en het werk als chauffeur serieus neemt. Ook is dit fijn voor de klanten en mensen die je vervoert. Zij kunnen aan de hand van deze documentatie zien dat je betrouwbaar bent en de juiste certificering hebt.
Het aanvragen van een chauffeurskaart
Het aanvragen van een chauffeurskaart is niet alleen nodig voor de beginnende beroepschauffeurs. Ook wanneer de vorige kaart gestolen, beschadigd of vervallen is dien je als chauffeur zelf een nieuwe kaart aan te vragen. Daarnaast dient de kaart up-to-date te zijn. Wanneer bijvoorbeeld de adresgegevens van de chauffeur wijzigen, dient hij een nieuwe kaart aan te vragen. Deze kun je digitaal aanvragen via het online Kiwa Register. De kaart is vervolgens 5 jaar geldig. Als de kaart verlengd moet worden kan dit vanaf 3 maanden voordat de kaart niet meer geldig is. Wanneer de kaart verlengd moet worden, dient u opnieuw te voldoen aan alle vereisten.
Het aanvragen van een chauffeurskaart is dus de sleutel tot een succesvolle carrière in de transportwereld. Of je nu liever goederen in een vrachtwagen transporteert, of mensen veilig van A naar B brengt in een taxi. Een chauffeurskaart is een wettelijke verplichting en laat zien dat je veilig en betrouwbaar je werk kunt uitvoeren.
Ook interessant: betekenis van een werkplekinstructiekaart.