Wanneer je bijvoorbeeld een kantoorruimte wilt gaan huren of verbouwen, krijg je vaak te maken met termen waar je in eerst instantie nog nooit mee te maken hebt gehad. Een voorbeeld daarvan is de afkorting bvo. Toch is het begrip bvo enorm belangrijk en zeer handig om te weten. Wat deze afkorting precies betekent, zullen we in deze blog gaan uitleggen!
Wat is BVO?
De afkorting bvo staat voor bruto-vloeroppervlakte. Wanneer er over bvo wordt gesproken, gaat het dus om de vloeroppervlakte van een ruimte. Vaak wordt de buitenomtrek van een ruimte bij elkaar opgeteld. Dus het gaat dan om de buitenste opgaande scheidingsconstructies van alle ruimtes binnen een gebouw. Wanneer er binnen twee ruimtes een grens is, moet er tot het midden van de scheiding worden gemeten. Bij het berekenen van het bruto vloeroppervlakte wordt er ook gekeken naar bijvoorbeeld de oppervlakte van de lift of trapgat, net zoals de parkeerplaats en de fietsenstalling. Kortom, de oppervlakte van alle ruimtes die bij een gebouw horen. Ook wanneer je een ruimte gaat verhuren of verkopen is het handig om te weten wat de bvo is. Dit moet een makelaar namelijk weten wanneer hij jouw ruimte gaat aanbieden aan mogelijke huurders.
Het berekenen van het bvo
Voor het berekenen van het bvo moet dus de buitentrekken van alle ruimtes bij elkaar worden opgeteld. Hieronder worden alle ruimtes opgesomd die in de berekening meegenomen moeten worden, naast alle ruimtes die vanzelfsprekend zijn.
- Alle trappen, liftkokers en loopbruggen.
- Zolders die bruikbaar zijn.
- Ruimtes die overdekt zijn, maar open zijn aan de zijkant.
- Een terras of buitenruimte die ingesloten is.
- Uitbouwen of uitsparingen die groter zijn dan een halve vierkante meter.
Wat is GBO?
In de vastgoed- en bouwsector wordt GBO vaak gebruikt als afkorting voor “Gebruiksoppervlakte” of “Gebouwgebonden buitenruimte”. De Gebruiksoppervlakte (GBO) is de oppervlakte van een gebouw die gebruikt kan worden voor verschillende functies, zoals wonen, werken of opslag. Hierbij wordt de oppervlakte gemeten op vloerniveau tussen de buitenzijde van de opgaande scheidingsconstructies. De Gebouwgebonden buitenruimte (GBO) is de oppervlakte van buitenruimtes die direct aan een gebouw zijn verbonden, zoals een balkon, terras of veranda. De GBO wordt meestal niet meegerekend als onderdeel van de Gebruiksoppervlakte.
Het verschil tussen GBO en bruto vloeroppervlakte (BVO) is dat de BVO de totale oppervlakte van een gebouw omvat, inclusief bijvoorbeeld gangen, trappenhuizen, technische ruimtes en dergelijke, terwijl GBO alleen de oppervlakte omvat die daadwerkelijk gebruikt kan worden voor verschillende functies.
Lees ook: De betekenis van FTE.
Wat is VO?
Naast bvo zijn er nog een aantal andere termen die voorkomen bij oppervlaktes van gebouwen. Een voorbeeld daarvan is vo, ook wel het vloeroppervlakte. De vo geeft de oppervlakte van een ruimte weer in vierkante meters. Dit wordt berekend door de lengte en breedte van een ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. In de meeste gevallen wordt dit uitgedrukt in centimeters, om het zo specifiek mogelijk te maken.
Wat is VVO?
Een ander begrip als het gaat om kantoorruimtes is het vvo. Vvo is de afkorting voor verhuurbare vloeroppervlakte. Het vvo wordt gezien als het vloeroppervlakte van een gebouw of ruimte dat daadwerkelijk gebruikt kan worden, waardoor het verhuurbaar is. Denk hierbij aan een specifieke kantoorruimte, zonder dat de lift of het trappenhuis wordt meegerekend. Wanneer het niet gaat om huur, maar om het kopen van een ruimte, gaat het om de koopoppervlakte.
Ga je verhuizen naar een nieuwe kantoorruimte en is de huur toch iets duurder uitgevallen dan je in eerst instantie in gedachte had? Je leest in deze blog meer over een deelverhuizing!
Ben je benieuwd naar meer afkortingen? Bekijk dan de betekenis van c.q.