Tegenwoordig wordt zonne-energie steeds populairder. Hoeveel daken in Nederland zijn er al voorzien van zonnepanelen? Deze vorm van duurzame energie helpt ons bij het creëren van een milieuvriendelijke toekomst. Door het stijgende gebruik van zonne-energie wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert. Maar wat is zonne-energie nu precies? En hoe werkt het? Antwoord op deze twee vragen en meer ga je krijgen in deze blog.
Wat is zonne-energie?
Zonne-energie is afkomstig, zoals de naam het al zegt, van de zon. In de kern van de zon is het ongeveer 15 miljoen graden Celsius. Door die hitte gaan de waterstofdeeltjes van de zon tegen elkaar botsen, en ontstaat er helium. Bij dit gehele proces komt energie vrij. En dit is de energie die de zonnepanelen of zonnecollectoren opvangen. Deze energie die wordt opgevangen, en wordt vervolgens omgezet in elektriciteit om te leveren aan het net of thuis te gebruiken.
Zonne-energie is dus een vorm van duurzame energie. Maar wat houdt dat in? In deze blog lees je over de betekenis van duurzaam.
Hoe werkt zonne-energie?
Door de hitte van de zon ontstaat dus een proces waarbij energie vrijkomt. Deze energie wordt opgevangen door zonnecellen. Deze absorberen de lichtenergie en zetten dit om in elektrische energie. De zonnecellen bestaan uit twee lagen, dit zijn halfgeleidermaterialen. Tussen deze lagen ontstaat een ladingsfilter, waarin de negatief geladen en positief geladen deeltjes van elkaar worden gescheiden. Dit zorgt ervoor dat aan de ene kant de positieve lading zit en aan de andere kant de negatieve lading. Als deze twee laagjes dan worden verbonden gaat er een elektrische stroom lopen die in huis gebruikt kan worden.
Zonnepanelen
De meest bekende vorm van zonne-energie zijn de zonnepanelen. Deze bevatten de zonnecellen waar we net over hadden, die de lichtenergie omzetten in elektrische energie. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je huis, kun je flink besparen op je energierekening. Dit ligt natuurlijk wel aan de hoeveelheid zonnepanelen die je hebt, en de hoeveelheid energie die je gebruikt. De zonnecellen in de zonnepanelen zorgen ervoor dat er elektrische energie wordt gemaakt. Vervolgens zorgt een omvormer ervoor dat de stroom wordt omgezet in wisselstroom die gebruikt kan worden in huis. Een SolarEdge Optimizer kan ook niet ontbreken in je zonnepanelensysteem. Deze zorgen ervoor dat je elk paneel apart in de gaten kunt houden. Meer informatie over de SolerEdge Optimizer vind je op deze website!
Bekijk ook De betekenis van usability
Zonneboiler
Een zonneboiler werkt met zonnecollectoren op het dak van je huis. Deze collectoren gebruiken de warmte van de zon om het water te verwarmen. In de zonnecollectoren bevindt zich een vloeistof die wordt opgewarmd door de zon. Deze vloeistof wordt via leidingen naar het voorraadvat met water gebracht. Daar gaat de vloeistof door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Maar vaak is het water dan nog niet warm genoeg, dus dan gaat de naverwarmer aan.
Zonnetoren
Een andere manier om zonne-energie op te wekken is door gebruik te maken van een zonnetoren. Dit is een constructie die gebruik maakt van lucht om stroom op te wekken. De toren bevindt zich in een cirkel van zonnecollectoren. Deze collectoren trekken de warmte van de zon aan, waardoor er warme lucht omhoog gaat. In de toren bevindt zich een generator die wordt aangedreven door de warme lucht die stijgt. Dit proces zorgt ervoor dat de generator stroom opwekt.
Het gebruik van zonne-energie is goed voor de biodiversiteit. In deze blog kun je lezen wat biodiversiteit is, en wat de mens kan doen om te helpen.