In de diergeneeskunde is februari standaard de maand van het gebit. Je mag dan vaak gratis met jouw hond, kat of konijn op gebitscontrole. Dierenartsen en assistentes gebruiken soms lastige termen. Een van de woorden die je tijdens een gebitscontrole kunt horen is het woord tandformule. In deze blog leggen we je uit wat tandformule betekent.
Tandformule
Een tandformule is een schematische weergave van de samenstelling van een gebit. Met de tandformule worden de soorten tanden en aantallen aangegeven. Een volwassen hond heeft 42 gebitselementen: 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren en 10 molaren. De premolaren en molaren kun je vergelijken met kleine en grote kiezen.
Gezond gebit
Tijdens een gebitscontrole worden alle tanden gecontroleerd aan de hand van de tandformule. Op deze manier kan makkelijk worden nagegaan of alle elementen aanwezig zijn. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de stand van het gebit. De meeste honden hebben een scharend gebit. Dit houdt in dat de onderste snijtanden net de achterkant van de bovenste snijtanden raken en wordt ook wel als de normale beet beschouwd. De stand van het gebit heeft invloed op de vorming van tandplaque en tandsteen. Bij een gezond gebit is het tandvlees roze van kleur. Daarnaast mag het tandvlees niet zijn teruggetrokken. Op de tanden zit geen tandplaque of tandsteen. Het gebit hoort normaal te ruiken.
Vies gebit
Een veel voorkomende uitspraak van hondenbaasjes is: ‘Hij stinkt al jaren uit zijn bek.’ Een vieze geur is een van de eerste aanwijzingen op een slecht en vies gebit en is zeker niet normaal. Vaak hebben deze honden last van tandsteen. Het tandvlees ziet er aan de rand rood en geïrriteerd uit. Slechter eten is ook een van de symptomen bij gebitsproblemen. Het is daarom verstandig minimaal één keer per jaar het gebit van jouw hond te laten controleren.
Gebitsbehandeling hond
Veel mensen vinden het erg spannend wanneer hun hond een gebitsbehandeling moet ondergaan. Omdat jouw hond onder narcose gaat tijdens de gebitsbehandeling is het belangrijk dat hij nuchter blijft. Hij of zij mag dan niet eten, drinken mag in veel gevallen wel. Het verschilt per praktijk of je als baasje bij het onder narcose brengen mag blijven. Wanneer je hond slaapt wordt hij geïntubeerd. Er wordt dan een tube ingebracht in de luchtpijp. Via deze tube krijgt jouw hond zuurstof en gasnarcose. De tube voorkomt dat er tijdens de gebitsbehandeling water en viezigheid in de luchtpijp terecht komt. Na de gebitsbehandeling hond mag jouw viervoeter uitslapen in de opname. Daar wordt hij voorzien van een warmtematje of warmtelamp en een deken.
Preventie
Een gebitsbehandeling hond is niet goedkoop. Preventie is sowieso beter, maar ook nog eens kostenbesparend. Tanden poetsen is het beste om een gebitsbehandeling hond te voorkomen. Doe dit dan wel met speciale tandpasta voor honden. Je kunt ook voor dieren een verzekering afsluiten. Op deze manier krijg je vaak een groot gedeelte van een gebitsbehandeling hond vergoed. Ook bij dierenverzekeringen moet je rekening houden met het eigen risico.