Het is iets wat ontzettend veel mensen roken en waarvan iedereen weet hoe slecht het is. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Waar komt tabak bijvoorbeeld vandaan? Tabak krijg je door de bladeren van tabaksplanten te drogen. Hoe je de bladeren droogt, is bepalend voor de smaak, sterkte en de kleur. Tabak wordt gefermenteerd nadat het gedroogd is. Dit betekent dat er een proces van gisting ontstaat. Het hele proces van droging en fermentatie duurt 10 weken en daarna dient tabak te rusten. Dit duurt een aantal jaar. Shag en sigaretten (ook wel shaggie, peuk of saffie genoemd) zijn bekende soorten rookwaar waar tabak de hoofdrol speelt. Tevens kun je pruim-, snuif- en pijptabak roken, evenals sigaren in allerlei maten. De kleur van tabak varieert van lichter bruin tot heel donkerbruin.
Het alternatief voor tabak
De soorten rookwaar lopen tegenwoordig flink uiteen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om shisha-pennen te gebruiken of e-smokers. Daarnaast kun je waterpijp roken Zowel een e-smoker als een shisha-pen bevat geen teer. De shisha-pen is eigenlijk een verdamper in de vorm van een pen. Deze verdampers kun je in verschillende smaakjes krijgen. Je kunt zowel gaan voor een shisha-pen met of zonder nicotine en je inhaleert de damp. Een e-smoker is een sigaret die werkt op batterijen. Een e-sigaret bevat nicotine en heeft soms ook smaakjes.
De werking van tabak
Nicotine is de stof die het meest voorkomt in tabak. Nicotine is de valkuil van de meeste rokers, aangezien het een stof is die enorm verslavend is. Het effect van nicotine op het lichaam is oppeppend en opwekkend. Je ontspant lekker en dit gevoel wil je keer op keer ervaren. De nadelen van het roken van tabak komen door de andere stoffen, koolmonoxide en teer. Deze nadelen kunnen allerlei risico’s met zich meebrengen op de lange termijn.
De werkingsduur
Na enkele seconden merk je het effect van nicotine al. Je lichaam kan het effect van nicotine wel uren ervaren, terwijl de psychische effecten veel korter zijn (zo’n 20 minuten). Natuurlijk hangt het af van hoeveel je rookt. Dit heeft te maken met hoe diep je inhaleert, of je een filter gebruikt en hoeveel trekjes je neemt. Daarnaast speelt de lucht-rook verhouding ook een rol.