Ver voor er automatisering en industrialisatie was, moest men streven om producten te produceren met de hand. Dit noemen we ook wel ambachtelijk produceren. Het was hierbij het doel om met elke productie een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren. Door bijvoorbeeld elk stiksel dat net een beetje anders was en de vervaardiging per hand krijg je hierdoor een uniek product in handen. Later is dit met de komst van automatisering en robots enigszins weggevallen. De computer is tenslotte precies geprogrammeerd om telkens hetzelfde resultaat te vervaardigen. Zo wordt er tot op de millimeter nauwkeurig gewerkt en zien alle producten er hetzelfde uit. Toch zijn er ook een aantal dingen die ervoor zorgen dat de mensen in een fabriek, of ze nou hun eigen hand aan een product leggen of de machines instellen, ook bijdragen aan het eindresultaat.
Standard Operating Procedure
Wat bijdraagt aan datzelfde eindresultaat is een Standard Operating Procedure oftewel SOP. Waar een Standard Operating Procedure eigenlijk op neer komt is een uitgebreid werkblad die tot in de details duidelijk maakt wat een medewerker moet doen om tot een eindresultaat te komen zoals de producent voor ogen heeft. Dat kan dus gaan over de kwaliteit van een eindproduct, maar het kan ook gaan over bijvoorbeeld de veiligheid die bij een productieproces komt kijken. Je kunt een SOP maken voor trainingsdoeleinden om nieuwe werknemers in te werken, maar ook om bijvoorbeeld een testgroep voor klinische studies hetzelfde te behandelen. Een Standard Operating Procedure is op die manier op veel dingen toepasbaar, zolang er ruis kan ontstaan tussen concept en eindresultaat. Met de SOP neem je een groot deel van die ruis dan weg. Als werkgever kun je zo ook gedeeltelijk voorkomen dat je met een juridisch advocaat in aanraking komt, je hebt tenslotte duidelijk voorgelegd hoe een medewerker aan de slag moest gaan.
Veiligheid
Naast de Standard Operating Procedure dragen meer dingen bij aan de veiligheid van de werkvloer. Zo heb je voor chemische producten ook altijd een VIB (veiligheidsinformatieblad). Met een VIB weet iedereen die het chemische stofje ontvangt van een leverancier altijd precies hoe ze met dit stofje om moeten gaan. Ook wanneer er iets fout gaat staan op het VIB de juiste procedures om de schade te beperken. Voor fabrieks- en productiewerkzaamheden geldt vaak dat de veiligheidsregels duidelijk in het zicht aanwezig zijn. Je kunt hierbij denken aan een bouwplaats met instructies die duidelijk maken wat je aan moet trekken (hard cap) voor je de plek mag betreden.
Zelf maken of outsourcen
Een SOP kun je zelf maken maar je kunt hem ook uitbesteden. Wil je het zelf maken, dan moet je de volgende stappen volgen. Eerst moet je bepalen waar je een SOP voor wilt hebben. Gaat het om de veiligheid, een instructie? Hou dat doel voor ogen tijdens het ontwerpproces. Daarna moet je een team samenstellen voor je SOP productie. Dit is belangrijk omdat iedereen vanuit zijn eigen veld een ander inzicht mee kan brengen over wat er in je SOP moet staan. Hiervoor werk je vaak vanuit de TWI methode. Zoek deze op om meer te leren over het concreet opschrijven van werk instructies en methodes. Hierna moet je een SOP publiceren, promoten, en testen met werknemers.