Osso betekent huis en is afkomstig van de Surinaamse taal. In de Nederlandse straattaal gebruiken ook veel mensen het woord “osso” die niet van Surinaamse afkomst zijn.
Straattaal
Straattaal, een taal die is ontstaan door woorden uit verschillende talen en culturen. Er zitten Surinaamse, Engelse, Turkse, Arabische, Antilliaanse en Nederlandse woorden in maar er worden ook woorden veranderd. ‘Fakka’ is namelijk een veel gebruikt woord in de straattaal. Dit woord is afkomstig van het Surinaamse woord ‘fawaka’ wat ‘hoe gaat het?’ betekent. Woorden worden dus ook vaak samengevoegd of afgekort. Hierdoor ontstaat er een compleet nieuwe taal. De taal werd voorheen vooral in de grote steden gesproken maar verspreid zich tegenwoordig ook door het land.
Populaire straattaal woorden
Bij populaire straattaal woorden denken we aan woorden die vaak gezegd worden of woorden die al een langere tijd meegaan. Populaire straattaal woorden zijn onder andere G (vriend/gangster), niffo (neef), Lobi (liefde) en chillen (relaxen). Straat taal kan verschillend zijn per regio.
Etnolect osso
Straattaal moet nier verward worden met etnolect.
Etnolect is een variant van een bepaalde taal die beïnvloed is door één andere taal. Straattaal is een mengvorm van een taal met woorden en uitdrukkingen uit verschillende talen.
Een bepaald etnolect wordt slechts gebruikt door een bepaalde groep mensen met eenzelfde afkomst, dit heet een etnie. Straattaal wordt gehanteerd door een kleine groep, voornamelijk jongeren, van diverse afkomst. Een ander belangrijk verschil tussen straattaal en etnolect is het opnemen van veel Amerikaanse slang woorden en uitdrukkingen. Hiermee bedoelen we woorden zoals chillen, dope, moven en check it, deze woorden worden qua spelling en uitspraak vernederlandst, dit gebeurt niet met etnolect.
Straattaal in Vlaanderen
In Vlaanderen wordt de Antwerpse straattaal gesproken, dit is een combinatie van het Antwerps dialect, Marokkaans, Berbers, Frans en het Amerikaanse Engels. Een verschil tussen de Nederlandse en Vlaamse straattaal is dat de Vlaamse variant veel dichter aanleunt bij het lokale dialect. De bekendste Vlaamse straattaal is het “Algemeen Cités”, een taal die afkomstig vooral in de oude mijnbouwstreken van Belgisch Limburg voorkomt. In het Algemeen Cités wordt invloeden gebruikt uit het Italiaans, Grieks, Spaans, Frans en het Engels. Veel van de woorden uit het Algemeen Cités worden ook gebruikt onder de jongeren die straattaal spreken in Vlaanderen.
Identiteit van de jeugd
Naast een manier van communiceren is straattaal ook een belangrijk onderdeel van het uitdrukking geven aan de sociale identiteit.
Sommige mensen vinden het een natuurlijke en waardevolle ontwikkeling die bijdraagt aan de interculturele communicatie en de ontwikkeling van jongeren. Maar er zijn ook mensen die het gebruik van straattaal een verpaupering vinden van het taalvermogen en infantilisering van de cultuur. Taalkundigen discussiëren geregeld over de precieze waarde en betekenis van straattaal.
bekijk ook De betekenis van akka