Een werkplekinstructiekaart is een document dat bepaalde instructies bevat, die een werkgever aan zijn werknemer dient te geven om ongelukken te kunnen voorkomen. Werkinstructiekaarten zijn te vinden in allerlei vormen en maten, maar zijn vrijwel altijd gebruikelijk bij het werken met gevaarlijke stoffen. Wanneer men niet goed om gaat met deze stoffen, kunnen deze al snel voor problemen zorgen. Zo’n werkinstructiekaart zal er vervolgens voor zorgen dat met de gevaarlijke stoffen op een juiste manier wordt omgegaan en daarmee de kans op ongelukken verkleinen. Hieronder geven wij meer uitleg over deze kaarten.
Soorten werkplekinstructiekaarten
Een WIK (werkinstructiekaart) kan in verschillende soorten en maten komen. Dit is namelijk gedeeltelijk afhankelijk van de hoeveelheid informatie en de bijbehorende mate van risico. In het geval er weinig risico is en men maar met weinig rekening hoeft te houden, zal de werkinstructiekaart dus minder uitgebreid zijn. Ook kunnen werkinstructiekaarten zowel visueel als tekstueel gericht zijn. Ook hierbij zal de hoeveelheid informatie weer een grote rol spelen. Tenslotte het formaat. Werkplekinstructiekaarten komen in verschillende formaten. Soms betreft dit een klein formaat wat je makkelijk kan meenemen. Andere keren zijn dit grotere uitgebreide stukken papier met veel informatie. Kortom, er zijn veel mogelijkheden.
Waar vind je deze werkinstructies?
Voor vrijwel alle beroepen is er een mate van instructie nodig om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Maar dit betekent niet meteen dat er een instructiekaart voor nodig is. Bij een kantoorbaan zal jij eerst worden geïnstrueerd over de werkzaamheden en de manier waarop je dit dient te doen. Dit zal je echter niet elke keer krijgen wanneer je op het werk verschijnt. In de meeste gevallen zal dit slechts een enkele keer zijn, waarna vervolgens verwacht wordt dat je dit zelf kunt doen. Echter, werk je met veel verschillende gevaarlijke omstandigheden of stoffen? Dan is er een grotere kans dat je te maken krijgt met werkinstructiekaarten. In deze omgeving kunnen kleine fouten namelijk al zorgen voor grote gevolgen en dat wil je natuurlijk liever voorkomen. In een fabriek, laboratorium of waterzuiveringscentrale zijn instructiekaarten dan ook veel aanwezig.
Wie maakt een WIK?
Niet iedereen kan een WIK maken. Hiervoor dien je namelijk gecertificeerd te zijn en te beschikken over verschillende licenties en/of opleidingen. Het bepalen, samenstellen en vervolgens maken van deze kaarten vereist precisiewerk en veel geduld. Bovendien is het belangrijk dat de kwaliteitseisen worden nagestreefd en dat er dus foutloos wordt gewerkt. Fouten op de instructiekaart kunnen namelijk hele grote (dodelijke) gevolgen hebben en dat wil je natuurlijk voorkomen. Er zijn daarom dan ook maar een klein aantal bedrijven die gecertificeerd zijn om deze kaarten samen te stellen en te maken. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit op een hoog niveau blijft en maakt het makkelijker om te controleren.