Een stukadoor is iemand die aan afwerklaag aanbrengt op muren en plafonds in het interieur van een gebouw. Het gaat daarbij om een afwerklaag van stucwerk. Stuc is een laag pleister, of een ander soort mortel. Mortel is een fijn betontype. Bij pleister gaat het om een mortel dat voornamelijk bestaat uit gisp of kalk. Dit is soms vermengt met bijvoorbeeld zand. Soms wordt er ook aan de buitenkant van het gebouw stucwerk aangebracht.
Vroeg begonnen
Er is al stucwerk gevonden vanuit de Romeinse tijd. Het was daar een niet te ontberen onderdeel voor het verfraaien van het interieur binnenshuis. Daarnaast kwam het ook al veel voor in de Islamitische architectuur. Vooral om met name een moskee of paleis mooi te decoreren. Tegenwoordig zie je veel interieurs met strak gestucte muren en onder andere houten gerookte vloeren.
Opleiding
Voor het beroep van stukadoor kun je een mbo-opleiding niveau 2 volgen. Een goede stukadoor zijn betekent dat je zorgt voor goed vakmanschap. De opleiding duurt 2 jaar. Het is werk waarbij wel een werkoverall handig is. Je moet niet bang zijn om vies te worden dus.
Soorten stucwerk
Er zijn verschillende soorten stucwerk. Stucwerk noemt men trouwens ook wel pleisterwerk, stucco of stuc. Bekende soorten stucwerk zijn:
- Vlak pleisterwerk: hierbij brengt de stukadoor een laag pleister aan op een muur of plafond. Zonder enige versieringen.
- Vrije stuc: dit is meer iets dat in met name de 18e eeuw veel werd gedaan. Zonder enige sjablonen ging men een natte pleisterlaag bewerken, zodat er iets kunstzinnigs ontstond. Dit is niet dat je zomaar kunt gaan doen. Stucwerk droogt snel dus je moet snel en zorgvuldig werken. De stukadoor die hier goed in is, noemt men ook wel een sierstucwerker. Denk bij dit stukwerk aan van die mooie versierselen.
- Scagliola: Hierbij bestaat de stuclaag uit een mengsel van seleniet, lijm en natuurlijke pigmenten. Seleniet zijn grote doorschijnende gipskristallen. Men heeft het bij Scagliola ook over stucmarmerwerk.
- Sgraffito: dit noemt men ook wel kraspleisterwerk. Hier wordt in een natte pleisterlaag een afbeelding gekrast of gesneden. Het zorgt ervoor dat de onderlaag zichtbaar wordt. Dit geeft een bijzonder effect omdat deze vaak een andere kleur heeft dan de bovenlaag.
Ten slotte is er ook nog trek- en draaiwerk. Hiermee worden door middel van sjablonen decoraties in het gips aangebracht. Hierbij is een beweging van trekken en draaien nodig.
Buitenstucwerk
Stucwerk hoeft niet alleen voor binnen te zijn. Het wordt ook voor een buitenkant van een gebouw gebruikt. Wil je buitenstucwerk? Dan is het belangrijk dat je goed pleister gebruikt. Zo moet het pleister bestand zijn tegen organisch vuil, en de groei van algen en schimmels verminderen. Ook is het bijvoorbeeld van belang dat het na aanbrengen makkelijk is in onderhoud en je het goed kunt schoonmaken. Verder moet het pleister een CE-keurmerk of ‘B-teken’ hebben.