De meeste openbare gebouwen zoals kantoren, bedrijfspanden, ziekenhuizen en openbare gebouwen maken gebruik van een luchtbehandelingskast. Een luchtbehandelingskast is een installatie voor de centrale ventilatie. Deze kasten voeren verse lucht aan en zorgen dat vervuilde binnen lucht weer naar buiten kan stromen. Bent u van plan om deze kast ook in uw gebouw te installeren of wilt u simpelweg meer over deze installatie weten? Lees dan verder.
Hoe?
Een luchtbehandelingskast neemt dus de vervuilde lucht van binnen en filtert deze weer naar buiten via een ingebouwd systeem. De meeste kasten zijn voorzien van een warmtewisselaar die ervoor zorgt dat warmte ook naar buiten afgevoerd kan worden. Deze warmte wordt dus ingeruild voor verkoelende en frisse lucht. Sommige kasten hebben zelfs een systeem ingebouwd die als verwarming en als airco kan dienen voor grote gebouwen. Dit is vaak ook nodig aangezien een plek waar veel mensen tegelijk binnen zijn nogal snel benauwd kan worden. Hierom is het belangrijk dat er continue een stroom van verse lucht kan binnen komen om ervoor te zorgen dat mensen niet onwel worden binnen zulke gebouwen. Deze kasten worden vooral in de technische ruimte van een gebouw geplaatst of op het dak.
Types
Deze kasten worden vaak onderverdeeld in twee types.
Een kast met tegenstroom heeft beschikking over een ruitvormige warmtewisselaar. Dit betekent dat verse en koude lucht kruist met een de verwarmde retourlucht van het gebouw. Door een wisselaar wordt de binnenkomende lucht verwarmd. Ook zorgt dit systeem ervoor dat er geen vervuilde lucht in de verse luchtstroom komt. Onderzoek wijst ook uit dat de lucht binnen een gebouw met tot wel 90 procent verbeterd door het gebruik van een kast met tegenstroom.
Het andere type kast is met een warmtewiel. Een kast met een warmtewiel zijn uitgerust met een ronddraaiende rotor. Deze rotatiewarmtewisselaar zorgt ervoor dat er warmte uit de retourlucht wordt opgevangen. Dit wordt dan opgeslagen in het ronddraaiende wiel en geeft het weer af aan de verse toevoerlucht. Door deze wisselwerking zal de lucht tot wel 80 procent verbeteren binnen een gebouw. Wat ook handig is aan een warmtewiel is dat het vocht wordt hergebruikt. Dit betekent dus dat er geen condens afvoer nodig is bij een kast met een warmtewiel.
CO2
Wat wel vaak nodig is bij deze kasten zijn goedwerkende CO2 sensoren. Deze zullen ervoor zorgen dat in elke ruimte de lucht apart gemeten wordt waardoor energie bespaard kan worden. Ook zijn deze vaak goed voor het kijken of er niet te veel koolstof monoxide in een gebouw aanwezig is. Voor veiligheid en duurzaamheid is dus zeker een CO2 sensor nodig bij de installatie van deze kasten!