Een advocaat arbeidsrecht behartigt de belangen van de werkgever of de werknemer bij een conflict op het vlak van arbeidsrecht. Het arbeidsrecht gaat over het recht waarin de verhouding tussen werkgever en werknemer is geregeld. Men heeft het over een medewerker wanneer iemand met een arbeidsovereenkomst voor een werkgever werkt voor loon. De basis van het arbeidsrecht kun je vinden in het Burgerlijk Wetboek deel 7.
Waar gaat arbeidsrecht over?
Het arbeidsrecht gaat over de regels die er zijn voor het verrichten van werk voor een werkgever. Het gaat dus over de rechten en plichten van werkgevers en werknemers. Arbeidsrecht gaat over zaken zoals bijvoorbeeld het onderhandelen over de Collectieve Arbeid Overeenkomst of het opstellen van conceptcontracten bij een ontslag op staande voet. Er zijn ontzettend veel zaken die onder arbeidsrecht vallen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de cao, het pensioen, arbeidscontractvormen en arbeidsvoorwaarden.
lees ook De betekenis van genpanel
Ook discussie tussen werkgever en werknemer over de afspraken bij ziekte- en arbeidsongeschiktheid vallen onder het arbeidsrecht. Als een werknemer hier een conflict in heeft met de werkgever, kan diegene een arbeidsrechtadvocaat inschakelen. Het kan ook zijn dat een werkgever ook een arbeidsrechtadvocaat inschakelt. Natuurlijk kunnen ze niet beide dezelfde advocaat hebben, aangezien een advocaat juist partij moet kiezen voor één van beide partijen.
De taken van een arbeidsrecht advocaat
Een arbeidsrecht advocaat heeft als specialisatie arbeidsrecht. Het grootste deel van de tijd is een arbeidsrechtadvocaat bezig met het opstellen van arbeidscontracten. Ook de rechtelijke kwesties rondom ontslag worden vaak mede met een arbeidsrecht advocaat doorgenomen. Het voordeel van een arbeidsrecht advocaat is dat diegene goed op de hoogte is van alle wet en regelgeving. Zo krijg je dus de beste belangenbehartiging.
Arbeidsrecht ter bescherming van werknemers
Natuurlijk kan een arbeidsrecht advocaat voor een werkgever werken. Alleen het arbeidsrecht is eigenlijk opgesteld om werknemers te beschermen. Met als doel om voor meer evenwicht te zorgen tussen werkgever en werknemer. Zonder arbeidsrecht regels zou een werkgever een te grote machtspositie hebben.
Arbeidsrecht advocaat worden
Wil je arbeidsrecht advocaat worden? Dan moet je naast de bacheloropleiding voor advocaat ook nog een tweede opleiding nodig voor het beroep van arbeidsrecht advocaat. Aangezien je eerst jouw rechtenstudie voltooid moet hebben, duurt het, na het behalen van het vwo, nog 7 jaar voordat je advocaat bent. Het is daarbij niet zo dat leren de enige investering is. Het kost ook tijd en geld. Een relatief grote studieschuld is niet ongebruikelijk. Daar waar anderen al sneller een betaalde baan kunnen hebben, is iemand die arbeidsrecht advocaat wil worden, langer bezig met studeren. Het is wel zo dat een advocaat daarna over het algemeen een goed salaris krijgt. Daarbij moet je denken aan circa 5000 tot 8200 euro bruto per maand.
Tip: ook benieuwd naar wat een juridisch advocaat is of wat EOB betekent