Een kort geding is een begrip wat misschien wel bekend in de oren klinkt, maar weet je echt wat het inhoudt? De meeste mensen niet. De betekenis van een kort geding is een korte gerechtelijke procedure voor zaken met spoed. Hierin moet vervolgens heel snel een beslissing komen. Degene die deze uitspraken doet, wordt ook wel de kortgedingrechter genoemd. Een andere naam voor de kortgedingrechter is de voorzieningenrechter.
Let wel op, want deze rechter doet geen definitieve uitspraak over een zaak. Wanneer er een uitspraak komt in een kort geding dan heeft die het karakter van een voorlopige voorziening. De voorlopige voorziening kun je ook wel zien als een tijdelijke oplossing voor een probleem. Soms kan dit probleem van juridische aard zijn, maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Als je kijkt naar het bestuursrecht dan bestaat er wel kort geding, maar wordt hier niet van gesproken. Als je het in bestuursrecht hebt over kort geding dan noem je dat een voorlopige voorziening.
Hoe werkt het?
Als je een kort geding procedure hebt, laten we zeggen een kort geding horeca sluiting procedure, dan begint dat altijd met een schriftelijk document. Dit is de dagvaarding. Met deze dagvaarding, die vaak is gemaakt door een advocaat, of een jurist, wordt de andere partij opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. Bij een kort geding horeca sluiting dan kan dat dus bijvoorbeeld iemand zijn die de zaak dicht wil hebben. De termijn van de oproeping wordt daarbij door de rechtbank bepaald. Na de dagvaarding wordt er dus later een korte zitting gehouden.
Dit noemen we ook wel de mondelinge behandeling. Beide partijen mogen hun argumenten voordragen. Nadat beide partijen dit gedaan hebben zal de rechter ook nog wat vragen stellen. Als de rechter voldoende weet geeft hij of zij aan op welke termijn er een uitspraak wordt gedaan. De uitspraak in het kort geding is dus een voorlopige uitspraak. Na een kort geding kan er daarna nog middels een vonnis in hoger beroep worden gegaan. Let op, dit moet binnen vier weken gebeuren.
Kosten
Hoe duur een kort geding is dat verschilt. Als je degene bent die het kort geding is gestart dan betaal je de griffierechten altijd aan de rechtbank. Het griffierecht is een vergoeding zodat de zaken kunnen worden behandeld. Hoeveel dit kost verschilt echt per zaak. Als je een ZZP’er hebt betaal je waarschijnlijk meer dan dat je een organisatie inhuurt. Schakel je ook nog een advocaat of mediator in dan betaal je naast griffierecht ook nog de advocaatkosten. De kosten voor een advocaat kunnen echter behoorlijk oplopen. Wat het kost is ook weer per advocaat verschillend, dus informeer je hier van tevoren goed over.
Geïnteresseerd in meerdere artikelen? Lees hier dan over Cerec kronen, over VCA of over de betekenis van WGA!