De kantonrechter is een rechter die actief is bij het kantongerecht. Het kantongerecht is een vorm van rechtbank, die in Nederland bevoegd is voor een aantal specifieke zaken. De kantonrechter is verantwoordelijk voor een aantal zaken. Zo is de rechter verantwoordelijk voor het horen van zaken, zoals arbeidsgeschillen, huurgeschillen en incasso-zaken. De kantonrechter is voor vele burgers, het eerste aanspreekpunt in deze vorm van zaken. Tevens speelt de rechter een belangrijke rol, in de vorm als uitvoering van vonnissen. Zoals het uitvoeren van executies en het beheren van beslag. In de meeste gevallen, neemt de kantonrechter beslissingen over meerderjarigen. Het kan ook voorkomen dat de kantonrechter een uitspraak doet over een minderjarigen. Het heeft dan betrekking tot het jeugdstrafrecht. In Nederland zijn er zo’n 200 kantongerechten, verspreid over het land.
Waar is een kantonrechter actief?
Een kantonrechter is actief in het kantongerecht. Het kantongerecht is een soort rechtbank. In Nederland zijn er zo’n 200 kantongerechten, verspreid door het hele land. Elk kantongerecht heeft een eigen gebied, waarvoor het verantwoordelijk is. De kantongerechten zijn het eerste aanspreekpunt voor burgers. Het gerecht is bedoeld, om de gewone rechter te ontlasten van het werk. Het zorgt ervoor dat de rechtspraak toegankelijker en efficiënter kan worden.
Voor welke zaken is een kantonrechter bevoegd?
Een kantonrechter is voor een aantal zaken bevoegd. Het kantongerecht is namelijk het eerste aanspreekpunt voor burgers. Zo is het kantongerecht bevoegd voor arbeidsgeschillen, huurgeschillen, incasso-zaken, verkeersboetes, strafzaken, zaken betreffend minderjarigen en bekeuringen voor milieu overtreding. Zo is de kantonrechter actief voor privé als zakelijk gebied. Zo zal de kantonrechter ook betrekking hebben als de boekhouder in Limburg op zakelijk gebied iets niet goed heeft gedaan.
Hoe werkt het beroepingsrecht bij het kantongerecht
Bij het kantongerecht, werkt het beroepingsrecht volgens drie stappen. Het beroepingsrecht is ingesteld om de partijen die het niet eens zijn met elkaar, de mogelijkheid te geven om de zaak aan een hogere rechter voor te leggen. Allereerst is de uitspraak van de kantonrechter. Vervolgens kan men in beroep gaan. Het in beroep gaan kan in een bepaalde periode, die is ingesteld. Vervolgens kan er een verzoekschrift worden ingediend bij het gerechtshof. Later is er een behandeling van het beroep, door het gerechtshof
Welke opleiding heb je als kantonrechter nodig?
Om kantonrechter te worden, zul je een juridische opleiding afgerond moeten hebben. De juridische opleiding kan afgerond worden, op bachelor- of master niveau. Daarnaast zal men ook een aantal jaar werkervaring moeten hebben opgedaan. In totaal zul je als kantonrechter, vijf jaar werkervaring hebben moeten opgedaan in de juridische sector. Dit kan zijn op een advocatenkantoor, bedrijfsjuridische afdeling of bij een andere juridische instelling. Naast de juridische opleiding en de vijf jaar werkervaring, bestaat er nog een speciale opleiding gerelateerd het kantonrecht. De opleiding als kantonrechter is ingesteld, om kandidaten voor te bereiden op het werk, dat de kantonrechter kan ontvangen. Nadat beide opleidingen zijn afgerond en de werkervaring is opgedaan, zul je ook nog benoemd moeten worden als kantonrechter. De benoeming als kantonrechter gebeurt, door de minister van Justitie en Veiligheid. Dit gebeurd aan de hand van het advies, van de Raad voor de Rechtspraak.
In deze blog is het begrip kantonrechter omschreven. Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs met uitgelegde begrippen? Lees dan eens onze blog over “de betekenis van maatwerk keukens“ of “betekenis van kerst“