Hortensia heeft een brede betekenis. Zo staat het bekend als een symbool voor schoonheid, maar dit verschilt per cultuur. Naast een brede uitleg over de betekenis van een hortensia, benoemen we ook de oorsprong, de kleuren en vormen, verzorgingstips en meer.
Betekenis hortensia
De hortensia heeft een rijke symboliek. Zo staat ze bekend als een symbool van dankbaarheid, gratie en schoonheid. Daarnaast staat ze ook voor overvloed, dit komt vooral door de uitbundige en bolle vorm van de bloem. De vele kleine bloemetjes in de hortensia staan voor harmonie, vrede en liefde.
Oorsprong van de hortensia
De hortensia wordt ook wel hydrangea genoemd in de wetenschap en is afkomstig uit Azië en Zuid-Amerika. De plant werd voor het eerst ontdekt door westerlingen tijdens de 18e eeuw, toen ontdekkingsreizigers de exotische flora van deze regio’s begonnen te verkennen. De Fransman Philibert Commerson heeft rond 1770 vele soorten van de hortensia naar Europa gebracht. Sindsdien heeft de hortensia haar weg gevonden naar tuinen over de hele wereld en is ze uitgegroeid tot een van de meest populaire sierplanten. Daarnaast draagt ze op deze manier bij aan de biodiversiteit van de wereld.
Waar heeft de hortensia haar naam aan te danken?
De naam hortensia is afgeleid van het Griekse woord hydor, wat water betekent en angos, wat vat of kruik betekent. Dit verwijst naar de voorkeur van de plant voor vochtige omstandigheden en haar karakteristieke bloeiwijze die doet denken aan een gevulde kruik. De hortensia heeft verschillende bijnamen, afhankelijk van de regio en de lokale gebruiken, maar haar officiële botanische naam, Hydrangea, is wereldwijd erkend. Degene die de naam hortensia heeft bedacht is Zweedse botanicus Carl Linnaeus.
De hortensia in cultuur en geschiedenis
Naast haar betekenis als symbool van dankbaarheid en schoonheid, heeft de hortensia ook een rijke culturele en historische betekenis. In Japan wordt de hortensia geassocieerd met bescheidenheid en wordt ze vaak gebruikt in traditionele ceremonies en festivals. In sommige Europese culturen wordt hortensia geassocieerd met overvloed en rijkdom en hier wordt ze vaak gebruikt als een decoratief element bij feestelijke gelegenheden.
Kleuren en vormen van de hortensia
Een van de opvallendste kenmerken van de hortensia is de hoeveelheid kleuren waarin je haar kunt vinden en de vele verschillende vormen die ze aanneemt. Van zachte pasteltinten tot levendige kleuren, de hortensia komt voor in een breed scala aan tinten. Om deze reden is ze een favoriet onder tuiniers en bloemisten. Haar bloemen variëren van grote bolvormige clusters tot platte schermen en sommige varianten hebben zelfs opvallende randen of dubbele bloembladen die een extra dimensie toevoegen.
In het eerste halfjaar zul je vooral veel rode, witte, paarse, groene, roze en blauwe hortensia’s tegenkomen. Waaronder ook hortensia’s die deze kleuren combineren. In de laatste helft van het jaar komen er meer donkerrode, bruine en groene hortensia’s die zich goed laten drogen. Dit is eigenlijk een variant van de bloem die door kwekers in een kast gemaakt wordt doordat de kweker de bloem heeft laten doorontwikkelen. De hortensia is met haar kleuren en vormen ook de ideale bloem om je tuin zomerklaar mee te maken.
Verzorgingstips hortensia
De hortensia is niet heel lastig om te verzorgen, maar het is belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Hieronder een de belangrijkste tips:
- Voeg snijbloemenvoeding toe aan het water als je de bloemen in een vaas zet. Dit verlengt de houdbaarheid van de bloem.
- Vul de vaas die je kiest met schoon water dat op kamertemperatuur is. Zorg er daarnaast voor dat deze vaas brandschoon is.
- Knip of snij de stelen van de bloem 3 tot 5 centimeter schuin af. Dit zorgt voor een betere vochtafvoer. Heb je hortensia’s in de tuin? Dan is er een ander antwoord op de vraag: wanneer mag je hortensia snoeien.
- Zorg ervoor dat er geen blad van de hortensia’s in het water hangt.
- Vul de vaas van de hortensia’s regelmatig bij. De hortensia is namelijk een bloem die redelijk veel water nodig heeft. Dit komt doordat ze een dun blad en dunne bloemblaadjes hebben en dus veel vocht opnemen.
- Zet een boeket hortensia’s niet te dicht bij een fruitschaal. Fruit scheidt de stof ethyleengas af wat bloemen sneller doet verouderen.