ADHD is een afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ook wel een afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. In de DSM-5 valt de stoornis onder de neurobiologische ontwikkelingsstoornissen. Ben jij op zoek naar meer informatie rondom deze stoornis en wat er eventueel bij kan helpen? In dit artikel gaan wij verder in op de betekenis, de belangrijkste symptomen en geven we een aantal tips.
Oorzaken van ADHD
De specifieke oorzaak van ADHD is nog niet bekend, er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Al lijkt het zoals hierboven benoemd wel erop dat het te maken heeft met de verbindingen van de hersenen. Vaak zie je ook dat ADHD overgedragen is van ouders of grootouders naar het kind. Erfelijkheid en omgeving spelen namelijk ook een rol.
Erfelijkheid
Onderzoekers denken dat ADHD iets is dat voor een deel in je genen zit. Het lijkt erop dat je genen ervoor zorgen dat je aanleg hebt voor de stoornis.
Omgeving
Hoe heftig de ADHD stoornis is, wordt vaak bepaald door invloeden van buitenaf. Zo hebben te vroeg geboren kinderen of kinderen waarbij de moeder rookte of dronk tijdens de zwangerschap meer kans op de stoornis. Is er veel ruzie en stress binnen het huishouden? Dit kan ervoor zorgen dat de ADHD zich verder ontwikkeld dan nodig is.
Kinderen met ADHD
Vaak wordt de stoornis ADHD al vastgesteld wanneer je nog de leeftijd van een kind hebt. Ouders merken het vaak al op tijdens wanneer het kind nog in eerste ontwikkelingsfase zit. Bij kinderen met ADHD gaat er iets mis wanneer de berichten overgebracht worden binnen de hersencellen. Zo gaan de gedachten en ideeën alle kanten op, waardoor ze moeilijk de aandacht bij één onderwerp kunnen houden. Naast het lastig vasthouden van de aandacht zul je bij kinderen ook het volgende merken;
Nadenken gaat moeizamer
Grotendeels denken kinderen na voordat ze iets doen. Zo wordt hen geleerd om eerst naar links en rechts te kijken voordat ze de weg oversteken. Wanneer ze bij een zebrapad staan, zullen ze hier dan ook bij nadenken. Veel kinderen met ADHD zullen hier echter niet bij nadenken en gewoon oversteken.
Hyperactiviteit
Veel kinderen met ADHD hebben problemen met stilzitten. Al is het maar een kleine beweging zoals wippen met de voet of friemelen aan hun kleding. Ook zie je dat ze vaak gewoon opstaan en gaan lopen terwijl dit niet hoort, bijvoorbeeld wanneer ze in een klaslokaal zitten.
Moeite met gevoelens en gedrag
Kinderen met ADHD hebben meer moeite met het controleren van hun gevoelens. Zo kunnen ze heel snel switchen tussen heel blij en heel verdrietig zijn. Vaak worden ze uit het niets ineens heel boos.
Tips voor mensen met ADHD
Er zijn een aantal tips door professionals opgesteld die kunnen helpen in de omgang met ADHD:
- Zorg voor rustmomenten voor je hersenen, plan je dagen niet overvol.
- Zorg voor regelmaat doormiddel van elke dag om de zelfde tijd op te staan en weer naar bed te gaan.
- Zorg ervoor dat je altijd je medicijnen inneemt, het liefst op een vast tijdstip.
- Schaf een verzwaringsdeken aan. Het is bewezen dat verzwaringsdekens helpen bij AD HD, mede doordat ze zorgen voor een betere nachtrust. Ben je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Zoek dan ook online even naar “verzwaringsdeken zorgverzekering”, want er zijn genoeg aanbieders die dit in het pakket hebben zitten.
- Plak op een plek waar je vaak langs loopt een planning met de indeling van de dag. Ook dit zorgt voor de regelmaat die zo belangrijk is bij ADHD.
Het verschil tussen ADHD en ADD
Het grootste verschil wat je ziet tussen ADHD en ADD is het hyperactieve gedrag. Mensen met ADD komen vaak juist rustiger en dromerig over. Echter, de hersenen van een persoon met ADD zitten ook vol met verschillende soorten gedachtes waardoor ze ook moeite hebben met concentratie.
Als je deze betekenissen blog interessant vond dan is de betekenis van chemicaliën misschien ook wat voor jou!